Vlooien: hoe komen huisdieren eraan en belangrijker: hoe komen ze ervan af?

Vlooien zijn een bekend probleem bij honden en katten. Deze kleine, bloedzuigende parasieten kunnen behoorlijk wat overlast veroorzaken voor zowel het huisdier als uzelf. Het is dus zaak uw huisdieren goed te beschermen tegen deze vervelende beestjes. 

Hoe komen huisdieren aan vlooien?

Er zijn twee bekende soorten vlooien: de hondenvlo en de kattenvlo. Wat opvallend is, is dat de kattenvlo het vaakst voorkomt bij de hond. Cavia’s en konijnen kunnen ook vlooien krijgen.

Huisdieren lopen vlooien op door ergens langs te lopen waar een verpopte larve aan het wachten is tot er een gastheer voorbij komt. Mensen kunnen ook vlooieneitjes mee naar binnen nemen, bijvoorbeeld als ze ergens op bezoek zijn geweest waar vlooien waren. Het is dus een misverstand dat vlooien met hygiëne te maken hebben. Bovendien springen vlooien niet over van huisdier op huisdier.

Voorkomen is beter dan genezen

Er zijn verschillende middelen op de markt die vlooien buiten de deur houden.

Niet elk middel kan zomaar bij elk dier worden gebruikt. Overleg daarom altijd even met onze dierenarts welk middel het beste bij uw huisdier past.

Vlooien opsporen

U kunt vlooien opsporen door te kijken of er kleine, zwarte korreltjes in de lies- of schouderstreek van uw huisdier te zien zijn. De korreltjes wijzen op uitwerpselen van de vlo. Om er zeker van te zijn of het om een vlo gaat, kunt u de korrels op keukenpapier leggen en er een druppeltje water op doen. Als het rood kleurt, zijn ze van vlooien.

Vlooien bestrijden

Als u erachter bent gekomen dat uw huisdier inderdaad vlooien heeft, wacht dan niet met het bestrijden ervan. Denk er ook aan dat de meeste vlooien vaak niet op het dier zitten, maar in de omgeving, zoals de hondenmand, auto en dekens. Was de dekens op minimaal 60 graden.

Onze dierenarts kan u adviseren welk middel u dient te gebruiken om vlooien effectief te bestrijden.

Denk ook aan ontwormen!

Ontwormen speelt ook een belangrijke rol in de bestrijding van vlooien. De vlo is namelijk een tussengastheer van de worm. Dit betekent dat wormenpoppen zich schuilhouden in de poppen van de vlo. Als de vlo uitkomt, heeft de worm zich in hem genesteld. Vervolgens springt de vlo op uw hond of kat om zich te voeden. Uw huisdier zal proberen zich te ontdoen van de vervelende vlo door te krabben en te bijten. Hierdoor verdwijnen verschillende vlooien in het maag-darmkanaal van uw hond. De vlo overleeft dit niet, maar de worm die in de vlo zit wel. Zorg er daarom voor dat u uw huisdier ook ontwormt!

Deel dit via:
Translate »