De aanschaf van een vogel

Overweegt u een vogel als huisdier te nemen, maar bent u er nog niet zeker van? We geven u graag ons advies over de aanschaf van een vogel. 

Genoeg tijd voor de dagelijkse verzorging

Het belangrijkste om na te gaan is of u genoeg tijd heeft om het dier dagelijks te verzorgen. Het gaat dan om eten, drinken en een schone kooi. Maar denk ook aan vakanties: heeft u een oppas die uw vogel kunt verzorgen als u niet thuis bent?

Huisvesting

Bepaal waar en hoe u de vogel(s) wilt huisvesten. Er zijn verschillende opties: binnen in een vogelkooi of volière of buiten in een volière. Bekende vogels die binnen kunnen leven, zijn: de grasparkiet, kanarie, valkparkiet en veel papegaaisoorten. Het is belangrijk te beseffen dat papegaaien zeer oud kunnen worden, en dus levenslang bij u kunnen zijn.

Beweging

In de natuur leggen vogels grote afstanden af, dus zorg voor genoeg bewegingsruimte. Denk bijvoorbeeld aan zitstokken zodat ze van de ene naar de andere stok kunnen hupsen. Het is ideaal als de vogel vrij rond kan vliegen in huis of een grote volière. Maar helaas is dat niet altijd mogelijk. De ene vogelsoort is als huisdier sneller verveeld dan de andere. Parkieten hebben bijvoorbeeld vogelspeelgoed nodig om zich te vermaken. Ze willen graag klimmen en voedsel zoeken en pakken dingen vast met hun snavel.

Gezondheid

Gezonde voeding en een schoon hok zijn belangrijk voor een goede gezondheid van uw vogel. Gezonde vogels zijn alert en levendig. Merkt u dat hij bol gaat zitten of op de grond blijft zitten? Dan is het verstandig om langs de dierenarts te gaan. Let ook op met kookluchtjes en dampende stoffen als haarspray en deodorant: daar kunnen vogels niet tegen. Wist u dat gourmetten zelfs levensgevaarlijk is voor vogels?