Cavia

Bij de aanschaf van een huisdier is het altijd belangrijk om vooraf na te denken of u de tijd en middelen heeft om het dier goed te verzorgen. Dit keer geven we u tips over de cavia. 

Kan ik een cavia alleen houden?

Cavia’s zijn groepsdieren. Ze moeten daarom samen met één of meerdere cavia’s leven. Een cavia alleen voelt zich niet veilig en vereenzaamt. Het is dus belangrijk om na te denken of u, zeker als u voor het eerst huisdieren neemt, gelijk twee huisdieren wilt nemen.

Houd ik een cavia binnen?

De beste omgevingstemperatuur voor cavia’s is 20 graden Celsius. U kunt ze dus het beste binnen houden. Als het in de zomer warmer is dan 26 graden, let dan goed op, want cavia’s kunnen snel oververhit raken.

Wat geef ik mijn cavia te eten?

Het is in de eerste plaats belangrijk dat uw cavia altijd eet. Als hij of zij een dag niet eet, is dat meestal een teken van ziekte en is het verstandig contact op te nemen met de dierenarts.

Het beste kunt u uw cavia een basis van onbeperkt vers hooi geven. Daarin zitten de vezels, die het maagdarmkanaal van uw cavia zo hard nodig heeft. Verder geeft u een goed pelletvoer (alleen biks), ongeveer 20 tot 30 gram per kilogram lichaamsgewicht van uw cavia. Verder mag u uw cavia een gevarieerd aanbod van groenvoer, fruit en verse kruiden geven. Knaagstenen geeft u niet, omdat deze blaasgruis en blaasstenen tot gevolg kunnen hebben.

Net als de mens kan een cavia zelf geen vitamine C aanmaken. De benodigde hoeveelheid krijgt uw cavia binnen door hem of haar dagelijks een halve tablet van 25 mg vitamine C te geven.

Wanneer kan ik mijn cavia laten castreren of ‘steriliseren’?

Zeugjes kunnen al op twee maanden leeftijd vruchtbaar zijn en beertjes op drie maanden leeftijd. Het is aan te raden jonge cavia’s na vijf tot zes weken na de geboorte gescheiden te houden. En na een bevalling is een zeugje binnen een paar uur al weer vruchtbaar!

Beertjes kunnen vanaf de leeftijd van vier tot vijf maanden gecastreerd worden. Ook na de castratie kan een beertje nog vijf tot zes weken met succes dekken. Gedurende deze tijd is het handig om beertjes en zeugjes nog steeds te scheiden.