Blaasontsteking bij de kat
Soms merkt u plots aan uw kat dat hij/zij wat onrustig wordt. Dan rent uw kat naar de bak en zit daar wat langer op dan gebruikelijk of doet hij/zij kleine plasjes in uw huis. Soms zelfs ziet u wat bloed bij de urine. In zo’n geval is het raadzaam om de dierenarts even te bellen en een afspraak te maken. Het kan namelijk betekenen dat uw kat een blaasontsteking heeft. Wat dan erg handig kan zijn is om direct wat urine te verzamelen en dat mee te nemen naar uw afspraak.
Bij een blaasontsteking is de blaaswand ontstoken en daardoor uitermate gevoelig: elke druppel urine die vanuit de nieren in de blaas terecht komt wekt een spastische samentrekking van de blaas op. De kat zit dan ook vrijwel continue te persen. Bij blaasontsteking blijft vrijwel geen enkele kat zindelijk. De aandoening komt bij zowel de poes als de kater voor, maar kan voor de kater soms zeer gevaarlijk zijn.
Hoe herkent u een blaasontsteking?
Meestal doet een kat met blaasontsteking heel vaak, kleine plasjes. Soms ziet u wat bloed in de urine. Soms loopt de kat voortdurend te druppelen, of zit de kat continue te persen en komt er niets of slechts een druppeltje. Bij deze verschijnselen laten we de kat altijd komen voor een lichamelijk onderzoek, met het verzoek om wat urine mee te brengen. Bij het lichamelijk onderzoek wordt gecontroleerd of de blaas leeg is of juist overvol.
- Vaker plassen
- Kleine plasjes
- Onrustig gedrag
- Buiten de kattenbak plassen
- Druppelsgewijs plassen
- Bloed in de urine
Kijk een blaasontsteking niet aan, maar maak zo snel mogelijk een afspraak wanneer u vermoedt dat uw kat een blaasontsteking heeft.
Urineonderzoek
Urine kan onderzocht worden om de diagnose (blaasontsteking) met zekerheid te stellen. Tevens wordt gekeken naar de zuurgraad van de urine en de aanwezigheid van eventuele kristallen. Kristallen in de urine betekent namelijk dat uw kat blaasgruis heeft.
Wanneer u zelf urine van uw kat wilt opvangen hebben wij een eenvoudig hulpmiddel voor u. Wij hebben speciale kattenbakkorrels (Katkor®), waarmee gemakkelijk en veilig urine van een kat op te vangen is. Deze korrels zijn van plastic en dat neemt geen vocht op.
Blaasgruis
Blaasgruis kan een gevolg zijn van blaasontsteking, maar is bij de kat vaak juist de veroorzaker. Indien een kater blaasgruis heeft, is de kans op het ontstaan van een plasbuis verstopping aanwezig (zie ook “Plaskater”). Bovendien vormt het gruis een uitstekende voedingsbodem voor infecties. Ook kunnen blaasstenen ontstaan. Blaasgruis moet dan ook grondig bestreden en voorkómen worden, om herhaaldelijk optreden van blaasontstekingen en een verstopping van de plasbuis te voorkomen.
Behandeling
De behandeling van blaasontsteking bestaat meestal uit pijnstilling. Veelal is dit afdoende en ziet u uw kat binnen 3 tot 5 dagen weer helemaal opknappen. In sommige gevallen is het noodzakelijk een bacteriologisch onderzoek te doen, om eventuele bacteriën aan te tonen en op geleide van een zogeheten anti-biogram (gevoeligheidstest) met het juiste type antibioticum de bacteriën aan te pakken.
Blaasgruis gaan we te lijf met een (meestal levenslang) blaasdieet. Dit voer gaat de vorming van gruis tegen en bevat tevens stoffen die al gevormd gruis weer oplossen. Onze assistente kan u hier meer over vertellen.
Slechts in enkele gevallen blijft blaasontsteking, ondanks een grondige behandeling, steeds terugkomen. Dan blijkt er soms sprake te zijn van blaasstenen of van poliepen in de blaas. Een röntgenfoto kan blaasstenen aantonen, poliepen echter vaak niet. Dit kan het best worden onderzocht middels echografisch onderzoek.
Preventie
Zoals aangegeven kan blaasgruis zeker voor de kater gevaarlijk zijn. Gecastreerde katers hebben over het algemeen een wat grotere kans op het ontwikkelen van blaasgruis. Derhalve adviseren wij om uw kater zodra deze gecastreerd is, het Mijn Dierenkliniek dieetvoeding voor de kat te geven. Dit kan blaasgruis helpen te voorkomen.