Let op: aangepaste openingstijden per 11 november 2024!

Cavia's

Diergeneeskundige informatie

Op deze pagina leest u meer informatie over aandoeningen en ziekten bij de cavia. U kunt zoeken op symptoom, naam of een enkel woord middels de zoekfunctie bovenaan deze pagina.

Wij zijn druk bezig met het vullen van de website met allerlei nuttige informatie. Heeft u nog suggesties? Stuur gerust een e-mail via ons contactformulier.

  • Algemene informatie
  • Gebit van de cavia
  • Bumblefoot bij de cavia

Algemene informatie

Algemene informatie

Hier leest u allerlei algemene informatie over uw cavia. Vragen over castratie, ontworming, etc. worden beantwoord.

Moet ik mijn cavia ontwormen?

Nee, standaard ontwormen is niet nodig, want een wormenbesmetting komt niet zo vaak voor bij cavia’s. Als uw cavia diarree heeft en we vermoeden een wormenbesmetting, dan onderzoeken we de ontlasting. Als daar inderdaad wormeieren zichtbaar zijn, dan schrijft de dierenarts een ontwormingsmiddel voor.

Wanneer kan ik mijn cavia laten castreren of ‘steriliseren’?

Zeugjes kunnen al op 2 maanden leeftijd vruchtbaar zijn en beertjes op 3 maanden leeftijd. Het is aan te raden jonge cavia’s al na 5 tot 6 weken na de geboorte gescheiden te houden. En na een bevalling is een zeugje binnen een paar uur al weer vruchtbaar!
Beertjes kunnen vanaf de leeftijd van 4 tot 5 maanden gecastreerd worden. Ook na de castratie kan een beertje nog 5 tot 6 weken met succes dekken. Gedurende deze tijd is het handig om beertjes en zeugjes nog steeds te scheiden.

Wat geef ik mijn cavia te eten?

Het is in de eerste plaats belangrijk dat uw cavia altijd eet. Als hij of zij een dag niet eet, is dat meestal een teken van ziekte en is het verstandig contact op te nemen met de dierenarts en een afspraak te maken.
Het beste kunt u uw cavia een basis van onbeperkt vers hooi geven. Daarin zitten de vezels, die het maagdarmkanaal van uw cavia zo hard nodig heeft. Verder geeft u een goed pelletvoer (alleen biks), ongeveer 20 tot 30 gram per kilogram lichaamsgewicht van uw cavia. Verder mag u uw cavia een gevarieerd aanbod van groenvoer, fruit en verse kruiden geven. Knaagstenen geeft u niet, omdat deze blaasgruis en blaasstenen tot gevolg kunnen hebben.
Net als de mens kan een cavia zelf geen vitamine C aanmaken. De benodigde hoeveelheid krijgt uw cavia binnen door hem of haar dagelijks een halve tablet van 25 mg vitamine C te geven.

Is het erg als mijn cavia 1 dag niet eet?

Ja, cavia’s moeten de hele dag door vezelrijke voeding hebben om het maagdarmkanaal te stimuleren. Een stilliggend maagdarmkanaal is ook weer een reden om niet te eten; de cavia komt in een vicieuze cirkel terecht. Bovendien kunnen ze ook snel een daling van het glucose gehalte in het bloed krijgen als ze niet eten. Daarom mag een cavia ook niet vasten voor een narcose. Dus als uw cavia een dag niet eet en/of geen keutels produceert, is het verstandig contact met ons op te nemen om een afspraak te maken via 071 ‑ 576 40 58 (locatie Boshuizerlaan 26) of 071 ‑ 521 83 93 (locatie Willemstraat 52).

Gebit van de cavia

Gebit van de cavia

Net als bij het konijn, groeien de tanden en kiezen van een cavia gedurende het hele leven door. Dit kan voor gebitsproblemen zorgen. De elementen slijten normaal gesproken op elkaar af. Een goede aansluiting (occlusie) is dan ook van levensbelang.

Haken op de kiezen

Wanneer de occlusie niet goed is, kunnen er gebitsproblemen ontstaan. Door de scheven afslijting van de kiezen ontstaan er haken. Deze haken zijn scherp en prikken in de wangen van uw cavia. Dit doet pijn en uw cavia zal minder gaan eten en soms zelfs helemaal stoppen met eten.

Brugvorming

De haken kunnen ook naar binnen gericht zijn. Dit zien wij nog wel eens aan de onderste kiezen ontstaan. We spreken in zo’n geval van brugvorming. De foto op deze pagina illustreert dit zeer goed. De tong raakt opgesloten en de cavia kan niet meer slikken. Probeert u maar eens te slikken zonder dat u uw tong beweegt!

Darmproblemen en gasvorming

U begrijpt, dit zal verholpen moeten worden. Wanneer uw cavia niet meer eet zullen de darmen in de problemen komen. Deze zijn namelijk zo aangepast dat ze altijd in beweging zijn. Wanneer er minder voeding passeert zullen de darmen ook minder goed samentrekken, waardoor bepaalde bacteriën de overhand kunnen krijgen en gaan groeien. Dit zal gasvorming teweeg brengen en eventuele passage nog verder verstoren. Een levensbedreigende situatie.

Slijpen en bijvijlen

Wanneer uw cavia haken op de kiezen heeft is het belangrijk dat wij deze slijpen, knippen en bijvijlen. Alleen dan zal uw cavia weer lekker kunnen eten. Meestal geven wij nog medicatie mee om de darmen van uw cavia weer een beetje op gang te helpen. Pijnstilling hoort daar ook bij.

Afspraak maken

Als u het idee heeft dat uw cavia minder eet, wacht dan niet te lang en maak een afspraak. Wij kunnen in de bek van uw cavia kijken om te zien of er inderdaad sprake is van haken op de kiezen, of wellicht een scheve stand van de snijtanden, etc. Met dit soort klachten komt u liever een keertje voor niets, want er zijn genoeg cavia’tjes geweest die het niet hebben gehaald omdat men te lang heeft gewacht met langskomen.

Bel voor een afspraak naar 071 ‑ 576 40 58 (Leiden zuid-west) of 071 ‑ 521 83 93 (Leiden-noord).

Bumblefoot bij de cavia

Bumblefoot bij de cavia

Ook wel pododermatitis genoemd is een ontsteking aan de voetzool van de cavia waardoor hij mank loopt. Verder zie je op het voetzooltje vaak wondjes en zwelt de poot op door ontsteking.

Er zijn meerdere oorzaken aan te wijzen zoals een te harde of te natte ondergrond, te lange nagels en te weinig lichaamsbeweging. Ook een te dikke cavia, suikerziekte of een nier- of leverprobleem kan een bumble foot in de hand werken.

Mogelijke oorzaken:

  • Te harde ondergrond
  • Te natte ondergrond
  • Te lange nagels
  • Te weinig lichaamsbeweging
  • Overgewicht van de cavia
  • Suikerziekte
  • Nierprobleem
  • Leverprobleem

De behandeling is naast pijnstilling/ontstekingsremmers en extra vitamine C het behandelen van het pootje zelf. Eerst moet het pootje gedesinfecteerd worden met bijvoorbeeld een betadine oplossing. Vervolgens behandelen we de wond met een honing-, of antibiotica zalf. Uiteraard is het belangrijk de eventuele primaire oorzaak te achterhalen en deze te behandelen voor zover mogelijk.

Onze klinieken



Mijn Dierenkliniek Leiden

Vijf Meilaan 7

2321 RH Leiden

071 - 576 40 58
 

Mijn Dierenkliniek De Mare

Willemstraat 52

2316 CT Leiden

071 - 521 83 93
 

Mijn Dierenkliniek Leidschendam

J.S. Bachlaan 67

2264 WB Leidschendam

070 - 327 11 10

Onze klinieken



Mijn Dierenkliniek Lisse

Vivaldistraat 27A

2162 AA Lisse

0252 - 830 380
 

Mijn Dierenkliniek Hillegom

Vennipperhof 3

2181 RT Hillegom

0252 - 830 345
 

Mijn Dierenkliniek Noordwijkerhout

Pletterij 1

2211 JT Noordwijkerhout

0252 - 376 400