Uw huisdier mee in de auto

Het is nog onduidelijk hoe de vakantie er deze zomer uit gaat zien, maar met de auto kunnen we er in ieder geval wel op uit in eigen land. En dan wilt u uw huisdier(en) natuurlijk graag meenemen. Wij geven u vier tips om dat veilig te doen. 

1. Laat uw huisdier op jonge leeftijd wennen aan de auto

Als uw huisdier gewend is aan het reizen met de auto, beperkt u de stress en zorgt u ervoor dat hij of zij rustig blijft tijdens de rit. Jonge dieren wennen makkelijker aan nieuwe dingen dan oudere dieren. Neem uw puppy of kitten daarom al vroeg mee, zodat ze leren dat het niet eng is. Dit geldt overigens ook voor konijnen en knaagdieren. Stress kan op latere leeftijd voorkomen worden als ze op jonge leeftijd wennen aan de auto.

2. Oudere dieren laten wennen in de auto

Het wennen in de auto begint met uw huisdier in de auto te zetten als deze stilstaat. Daarna kunt u de motor aanzetten. Voor veel dieren kan het geluid en de trilling een beetje eng zijn. Blijf op een rustige toon tegen uw huisdier praten, zodat hij zich op zijn gemak voelt. Wanneer dit goed gaat, kunt u een stukje gaan rijden. Het is aan te bevelen om dit met twee personen te doen, zodat er iemand op de achterbank bij uw huisdier kan zitten.

3. Het juiste accessoire

In Nederland hebben we geen wet of regel waarin staat wat wel en niet mag bij huisdieren in de auto. De algemene regel is wel: veroorzaak geen gevaar op de weg. Als u uw huisdier(en) los op de achterbank vervoert, dan is het risico op gevaarlijke situaties groter. Zorg er dus voor dat u een geschikte mand of veilig zitje heeft.

Kleine dieren kunnen in een vervoersmand. Plaats deze dwars op de rijrichting op de grond achter de passagiersstoel, zo kan de mand geen kant op. Er bestaan ook dierenzitjes voor middelgrote dieren. Dit zijn stoeltjes die u met behulp van een tuigje vastmaakt aan de gordel van de passagiersstoel. Heeft u een grote hond? Dan kunt u gebruikmaken van een reiskennel. Deze plaats je in de kofferbak.

4. Zorg voor ontspanning

En niet onbelangrijk: zorg ervoor dat uw huisdier kan ontspannen op de plaats van bestemming door te wandelen, spelen en te drinken. Bij langere ritten kunt u dit tussendoor doen. Laat uw huisdier niet te veel eten voor het rijden, dit kan misselijkheid veroorzaken. Mocht uw hond toch last houden van misselijkheid, kan er sprake zijn van reisziekte. Overleg dan met één van onze dierenartsen over welke medicijnen eventueel geschikt zijn.

Bij hoge temperaturen is het belangrijk om de auto koel te houden. Laat uw dier nooit alleen in een afgesloten auto achter!