Senior honden en katten

Honden en katten vanaf 7 à 8 jaar noemen wij voorzichtig al ‘ouder wordende dieren’. Dieren in deze leeftijdsfase verdienen wat extra aandacht, want niet ieder kwaaltje ‘hoort er gewoon bij’. We geven u graag onze tips om de gezondheid van uw hond of kat goed in de gaten te houden, zodat ze zo gezond mogelijk oud worden. 

Laat uw huisdier regelmatig controleren bij de dierenarts

Niet alle kwalen heeft u meteen in de gaten. Daarom is het verstandig om regelmatig een bezoek aan de dierenarts te brengen. Mijn Dierenkliniek heeft speciaal voor deze groep huisdieren de Senior Screening ontwikkeld. Uw huisdier wordt door onze dierenartsen zorgvuldig nagekeken middels een uitvoerig lichamelijk onderzoek en een uitgebreid bloed- en urineonderzoek. Mocht daartoe aanleiding zijn, dan kunnen wij aanvullend onderzoek adviseren.

Een goede gebitsverzorging

We hebben u vorige maand al uitgebreid over het belang van een goede gebitsverzorging bij honden en katten. Juist op latere leeftijd blijkt ook dat er relatief meer gebitsproblemen voorkomen dan bij jongere dieren. Kijk dus regelmatig even in de bek van uw huisdier. Hier vindt u tips voor honden, en hier voor katten.

Laat uw hond iets vaker uit

Spieren nemen in kracht af naarmate uw huisdier ouder wordt. De blaas is ook een spier, en daarom kan het verstandig zijn om uw hond wat vaker uit te laten als u merkt dat hij het niet meer kan ophouden. Bij katten kunt u ervoor zorgen dat er genoeg plekken zijn waar de kat de behoefte kan doen. Kijk ook regelmatig of de kattenbak al verschoond moet worden, dit moet misschien wat vaker dan bij jonge katten.

De juiste voeding

Oudere huisdieren hebben een vaak aangepaste voeding nodig. Dit zorgt voor een stevige ontlasting, een gezonde vacht, stevige botten en soepele gewrichten. Het kan ook zo zijn dat uw huisdier speciale voeding nodig heeft voor artrose, of bijvoorbeeld een verminderde nierfunctie. Ga nooit zelf aan de slag met speciale voeding, maar vraag één van onze dierenartsen om advies. Zij kunnen u precies vertellen wat uw huisdier nodig heeft.