De lente checklist

We zien de zon steeds vaker en de dagen zijn langer. De lente is weer aangebroken en we gaan wat meer naar buiten. Ook met onze huisdieren. Zo zorgt u ervoor dat zij ook van het lekkere weer kunnen genieten. 

1. Pas op voor teken

Als de temperaturen weer oplopen, worden ook parasieten weer actiever. Van maart tot oktober is het risico op tekenbeten het grootst, maar met zachte winters kunnen de beestjes zelfs het hele jaar actief zijn. Controleer uw hond na elke wandeling op teken, vooral bij de dunbehaarde delen zoals oksels, liezen, kop en oren. Dit geldt ook voor katten. Probeer uw kat te controleren als hij naar buiten is geweest.

Daarnaast hebben wij de juiste middelen om teken tegen te gaan. Overleg altijd even met onze dierenarts welk middel geschikt kan zijn voor uw huisdier. Lees hier ons uitgebreide artikel over teken!

2. Vlooien en wormen

Niet alleen teken, maar ook vlooien en wormen kunnen uw huisdier plagen. Zorg er daarom voor dat u uw hond of kat regelmatig ontwormt en de juiste behandeling tegen vlooien geeft. Onze dierenartsen adviseren u graag over de juiste middelen om deze beestjes effectief te bestrijden.

3. Is uw hond of kat gechipt?

Het chippen van een hond is verplicht. U moet uw hond binnen zeven weken na de geboorte laten chippen en registeren. Als uw hond of kat is weggelopen kan men -wanneer iemand hem/haar vindt- gemakkelijk de chip aflezen met een afleesapparaat en via internet uw NAW-gegevens achterhalen. Op deze manier bent u er zeker van dat uw huisdier traceerbaar is. Hoe werkt chippen precies?

4. Van winterjas naar zomerjas

Nu het warmer wordt, is het tijd voor uw hond om de zomerjas weer aan te trekken. Als de dagen langer worden, begint de verharing op gang te komen. U vindt dan veel meer haren in huis dan in de winterperiode. Al die losse haren kunnen uw hond veel jeuk geven: probeer dan een week lang intensief (natuurlijk wel voorzichtig) de hond te borstelen en daarna de vacht even met rust te laten. Dit geldt vooral voor honden met onderwol zoals herders, labradors, golden retrievers, keeshonden en alle vachtsoorten die hier op lijken. Alle tips over de vacht van uw hond leest u hier.

Maar de belangrijkste tip is natuurlijk: geniet van de komende lente en zomer met uw huisdieren!