Let op: aangepaste openingstijden Leiden (Vijf Meilaan) en Leidschendam.

Algemene informatie

Op deze pagina kunt u algemene informatie vinden over de gezondheid van uw huisdier.

Wij zijn druk bezig met het vullen van de website met allerlei nuttige informatie. Heeft u nog suggesties? Stuur gerust een e-mail via ons contactformulier.

 • Euthanasie
 • Ontworming
 • Vuurwerkangst

Euthanasie

Wat zou het toch mooi zijn als u ‘s ochtends wakker wordt en uw huisdier ligt het mandje, levenloos. Gewoon overleden in zijn/haar slaap. Helaas echter gebeurt dit niet zo vaak als men zou hopen. Meestal komt toch de dierenarts er aan te pas. En dan borrelt dus meteen de vraag: Wanneer dan? Wat is nu een “goed” moment om die knoop door te hakken? Ben ik niet te vroeg?

Dit is een lastige vraag om te beantwoorden. Als dierenarts hoop ik u hier een aantal handvatten aan te reiken die u kunnen helpen de knoop door te hakken, of… nog te wachten.

Leeftijd

“Nou nee hoor, Saartje is pas 15 en heeft dus nog wel even te gaan”. Dit is een opmerking die wij regelmatig te horen krijgen op ons spreekuur. Saartje is een kat, met nierproblemen. Wist u dat een kat gemiddeld 14 à 15 jaar oud wordt? Saartje in dit voorbeeld heeft dus de leeftijdsverwachting bereikt en blijkt dus in feite heel erg oud te zijn! Natuurlijk zien wij ook regelmatig katten van 18 of zelfs 20 jaar, maar dat zijn uitzonderingen. De perceptie dat 15 niet oud is is niet juist en wordt vaak gevormd door dit soort voorbeelden. “De kat van mijn ouders is 20 geworden!” of “Bij mij worden katten altijd zo oud” zijn echt uitzonderingen.

Dit geldt ook voor honden. Over het algemeen worden kleine hondjes ouder dan grotere rassen. Een Yorkshire Terrier kan gemakkelijk 15 jaar worden, terwijl de gemiddelde Rottweiler ongeveer 10-12 wordt. Staar u dus vooral niet blind op ervaringen uit het verleden, of van de buren bijvoorbeeld. Leeftijd is relatief en bekijk altijd de huidige toestand van uw huisdier. Ziekte speelt hierin ook een belangrijke rol.

De vier basisbehoeften

Er zijn grofweg vier basisbehoeften die normaal in het leven van een huisdier moeten verlopen.

 1. Uw huisdier moet normaal kunnen eten
 2. Uw huisdier moet normaal kunnen drinken
 3. Uw huisdier moet op een normale wijze kunnen poepen
 4. Uw huisdier moet op een normale wijze kunnen plassen

Deze zaken klinken simpel en waarschijnlijk zult u zeggen “Ja, nogal logisch”, maar… is dat bij uw huisdier op dit moment wel zo logisch? Heeft Ben wel eens een ongelukje? Gewoon, zomaar op het parket? “Ja nouja dat ben ik inmiddels gewend en dat ruim ik wel op. Ik heb overal kranten liggen zodat ik het makkelijk kan opruimen.” Komt deze opmerking u bekend voor? Dit krijgen wij regelmatig te horen, echt waar. En daar gaat het eigenlijk fout!

Honden en katten (en konijnen) zijn zindelijk. Dat betekent dus dat zij buiten de deur of op de kattenbak hun behoefte doen en niet “per ongeluk” in de keuken. En dat betekent dat het neerleggen van kranten, zodat wij het gemakkelijk kunnen opruimen niet normaal is en dus in feite niet aan de basisbehoefte van een dier wordt voldaan. Begrijp mij niet verkeerd, ik snap heel goed dat u zich op die manier inzet voor uw huisdier, maar het klopt ergens niet en dat weet u net zo goed als ik.

Nog een voorbeeld, zo uit de praktijk. “Nee, als ik ‘m dan met een spuitje wat water geef, dan droogt ie in ieder geval niet uit”, of “Ja ik prak z’n eten en verdun het nog wat zodat ie het wel kan eten”. Of “Als ik zorg dat ik 4 x zoveel laxeermiddel geef dan op de bijsluiter staat, dan gaat ie nog aardig af, maar als ik het per ongeluk een keer vergeet dan zit ie meteen weer verstopt”.

De vijfde, hele belangrijke basisbehoefte

Eigenlijk is er nog een vijfde basisbehoefte en dat is een moeilijke. Ergens heel simpel, maar aan de andere kant ontzetten moeilijk. Waarom? Omdat u het moet interpreteren. U kent uw huisdier als geen ander. U zit er elke dag naar te kijken, mee te praten of te knuffelen. U houdt van uw huisdier! De vijfde stelregel is: “Hij/zij moet het nog naar z’n zin hebben en zich normaal kunnen voortbewegen”.

Tja, deze is moeilijk, dat weet ik. Wat bedoel ik hiermee? Zoals gezegd, u kent uw huisdier door en door. U weet dus hoe hij/zij normaal gesproken doet, of hoe hij/zij vroeger deed. Het is belangrijk dat uw huisdier nog alert is, reageert op zijn/haar omgeving. Blij is als u thuis komt (vnl. hond), nog lekker op schoot komt zitten (vnl. kat), opkijkt als plots de deur opengaat of lekker een wandelingetje door het huis maakt. Basisdingen, dingen die u kunt bedenken. Dingen die Bliksem altijd doet, of juist heeft gedaan. “Ja ach, hij heeft bijna geen spieren meer, maarja dat hoort bij de leeftijd”. Maar… rechtvaardigt dat het omvallen dan?

De knoop doorhakken

Ja en dan komt dus de knoop. Die zat al even in uw maag, maar nu moet deze doorgehakt worden. Waarom? Voor uw huisdier, niet voor u! Wanneer één of meerdere van de genoemde punten niet meer gaat zoals het normaal wel ging dan is het tijd om serieus na te denken over euthanasie. Wees verstandig, hoe moeilijk ook, en maak een beslissing, waarbij u in uw achterhoofd houdt wat mogelijk het beste is voor uw huisdier (en niet voor u, of de kinderen).

Ziekte

Zoals oudere mensen allerlei kwaaltjes kunnen krijgen, zo krijgen oudere dieren ook regelmatig te maken met gezondheidsproblemen. Natuurlijk bent u al even bij ons geweest voor een onderzoek wanneer u iets vermoedt, maar ik heb het nu vooral over het stadium erna. Er is iets vastgesteld, bijvoorbeeld een nierprobleem. Wanneer uw kat van 13 met een nierprobleem plots niet meer eet en braakt dan is er dus echt iets fout. Natuurlijk kan het een simpel maag/darmvirusje zijn maar meestal heeft het te maken met het primaire probleem van de nieren. Als na behandeling het diertje niet opknapt en ook de tweede en derde behandeling lijken geen succes te hebben, som dan de bovengenoemde basisbehoeften eens op en bekijk of één (of meer) van de genoemde punten nog steeds goed gaan.

Natuurlijk betekent ziekte niet direct dat wij het diertje moeten euthanaseren, maar “eeuwig” door blijven gaan met behandelingen en onderzoeken is in de meeste gevallen helemaal niet zo fijn voor uw huisdier. Soms is de keuze om het diertje uit zijn/haar lijden te verlossen of juist ellende die komen gaat te besparen een hele goede motivatie om uiteindelijk die knoop door te hakken en uw huisdier dus in te laten slapen.

Maak een afweging tussen leeftijd, klachten en klinisch beeld. Hoe slecht is ie dan? Eet ie echt niets? Drie keer per dag braken is dat normaal? (Nee!) Moet ik wel doorgaan met mijn hond van 16 die nu bijna dagelijks omvalt en in huis poept? Misschien nog anabolen? (Nee!)

U ziet, dit is niet simpel. We hebben het hier niet over een wasmachine die kapot gaat. Wij hebben het hier over uw huisdier, voor de meesten een gezinslid. En gelukkig maar! Maar probeer -hoe moeilijk ook- van een afstand naar uw huisdier te kijken en denk aan die vijf basisbehoeften, gaan die allemaal nog goed? Dan is er meestal - nog - geen reden tot paniek, is er één of zijn er meerdere punten die niet meer gaan, hak dan de knoop door en bel ons.

Drs. R.R.(Robbert) Kermani
Mijn Dierenkliniek

Ontworming

Er is nog altijd onduidelijkheid bij veel van onze clienten over de ontworming. Hieronder vindt u de informatie die u nodig hebt voor uw hond en kat.

Hond

Een puppy moet een aantal keren ontwormd worden. Dat kan al vanaf 2 weken leeftijd. Bij puppy’s spelen meestal alleen spoelwormen een rol. Deze hebben een wormcyclus van ongeveer 2 weken. Een voorbeeld schema van ontworming van pups is op 2, 4, 6, 8, 12 en 16 weken leeftijd. Voor uw pup bestaan ontwormpasta’s die u vrij eenvoudig in de bek kunt spuiten. Uiteraard zijn er ook pilletjes beschikbaar.

Ook volwassen honden lopen een risico op een wormenbesmetting. Denk maar eens aan het snuffelgedrag van uw hond bij andere honden en op de hondenuitlaatveldjes… Wormen die een rol kunnen spelen zijn: spoelwormen, haakwormen en lintwormen. Daarom is het verstandig om ook uw volwassen hond regelmatig te ontwormen; het huidige advies is 4 x per jaar. 

In geval van zogende teven, ontwormt u deze steeds tegelijk met de pups.

Kat

Een kitten moet een aantal keer ontwormd worden. Dat kan al vanaf 2 weken leeftijd. Ontwormen kan met een pasta of een tabletje. Bij kittens spelen meestal alleen spoelwormen een rol; deze hebben een wormcyclus van ongeveer 2 weken. Een voorbeeld schema van ontworming van kittens is op 2, 4, 6, 8, 12 en 16 weken leeftijd. Voor uw kitten bestaan ontwormpasta’s die u vrij eenvoudig in de bek kunt spuiten, een ideale oplossing, zeker ook wat de dosering betreft.

Ook volwassen katten lopen een risico op een wormenbesmetting. Wormen die een rol kunnen spelen zijn: spoelwormen, haakwormen en lintwormen. Daarom is het verstandig om ook uw volwassen kat regelmatig te ontwormen; het huidige advies is 4 x per jaar.

Indien u een poes heeft die haar kittens zoogt, dan ontwormt u deze steeds tegelijk met de kittens.

Vuurwerkangst

Oud en nieuw, voor de meeste mensen een tijd van gezelligheid, maar voor onze huisdieren kan deze vuurwerktijd een stressvolle periode zijn.

Zowel dieren als mensen schrikken van de harde knallen van het vuurwerk, maar wij mensen weten dat het geen bedreigende situatie is. Voor uw hond is het anders. De angst voor harde geluiden is een natuurlijke angst (dreiging) die direct te maken heeft met overlevingsdrang.Deze natuurlijke angst kan zich uiten in heftig blaffen, janken, niet meer naar buiten willen, maar ook wegkruipen onder bed of in andere donkere hoeken van het huis. Soms vluchten angstige dieren buiten weg, waarna ze vaak niet meer terug te roepen zijn. De dieren durven dan ook vaak niet meer naar huis terug te keren.

Angst rond de jaarwisseling is erg vervelend, maar daarbij komt dat het probleem zich kan gaan generaliseren. Uw hond zal dan niet alleen in paniek raken bij vuurwerk, maar ook bij andere geluiden waarvoor hij voorheen niet bang was, bijvoorbeeld onweer. Vaak zie je ook dat de mate van angst ieder jaar toeneemt.

Om de jaarwisseling voor het huisdier makkelijker te maken, staan hieronder een paar tips die makkelijk uit te voeren zijn:

 • Laat uw hond op tijd uit. Wordt er in uw buurt veel vuurwerk afgestoken, zoek dan een rustige plek op zodat de hond nog even lekker kan uitrazen. Anders is voor een keer in de tuin uitlaten een alternatief.
 • Houdt honden aan de lijn.
 • Houdt katten zo veel mogelijk binnen. Een kat die schrikt kan in de paniek de weg naar huis misschien niet meer vinden.
 • Doe de gordijnen dicht en zet een muziekje aan.
 • Ga niet in op het afwijkende gedrag van uw huisdier, dat versterkt de angst vaak alleen maar. Af en toe gerust stellen mag. Kiest uw hond er bijvoorbeeld voor om naast u te zitten tijdens het vuurwerk, laat hem dan gewoon zitten, maar ga hem niet uitgebreid aaien en toespreken als hij zit te trillen van angst.
 • Laat angstige dieren niet alleen.
 • Laat uw dier zelf een rustig plekje zoeken en creëer verschillende keuzemogelijkheden.
 • Probeer zelf zoveel mogelijk rustig te blijven.

Medicatie

Uiteraard zijn er ook mogelijkheden om de angst bij uw huisdier wat weg te nemen in de vorm van medicatie. Geregistreerde middelen zijn Sileo en Pexion. Beide middelen mogen uitsluitend worden meegegeven door de dierenarts na een bezoek met uw huisdier in de kliniek. Onze dierenarts kan u informeren over het gebruik van deze medicijnen. Vroeger werd het middel Alprazolam voorgeschreven maar sinds de registratie van Sileo voor de behandeling van vuurwerkangst kunt u dit middel niet meer bij ons halen.

Let op!

Geef absoluut geen Vetranquil aan je huisdier!! Helaas wordt het op dit moment veel aangeboden als middel tegen vuurwerkangst. Dit middel is echter NIET geschikt voor het gebruik bij vuurwerkangst.

Zylkene capsules

De bestanddelen van dit voedingssupplement zorgen ervoor dat de dieren meer op hun gemak zijn, zonder dat ze suf worden. Het is een smakelijk poeder dat slechts 1 x per dag gegeven hoeft te worden. Begin hier echter wel een paar weken van tevoren mee.

Rustgevende geuren

Adaptil is een middel geschikt voor honden. Er is een halsband beschikbaar, tabletten en een Adaptil verdamper voor in huis. De verdamper verspreid feromonen (geuren) die een geruststellende werking hebben op honden. De halsbanden zijn geïmpregneerd met ditzelfde feromoon. Voor katten is er de Feliway verdamper en een Feliway spray.

Geluid

Voor de lange termijn is het beste advies: Trainen op geluiden. Bij honden die vuurwerkangst ontwikkeld hebben, is het probleem te behandelen door gedragstherapie, al dan niet ondersteund met medicatie. Daarbij kan gebruik gemaakt worden van een CD met vuurwerkgeluiden. Het vuurwerkgeluid wordt geleidelijk blootgesteld aan de hond of kat waarbij er een positieve stimulus wordt gekoppeld aan de reactie. Als het dier niet reageert op het geluid met angstgedrag dan kan het beloond worden met spel, aandacht of voer. Vervolgens wordt het volume langzaam opgevoerd.

Indien u na het lezen van dit stuk nog vragen heeft, neemt u dan gerust contact op met een van onze klinieken.

Alle medewerkers van Mijn Dierenkliniek wensen u en uw huisdier een rustig en stressvrije jaarwisseling!

Onze kliniekenMijn Dierenkliniek Leiden

Vijf Meilaan 7

2321 RH Leiden

071 - 576 40 58
 

Mijn Dierenkliniek De Mare

Willemstraat 52

2316 CT Leiden

071 - 521 83 93
 

Mijn Dierenkliniek Leidschendam

J.S. Bachlaan 67

2264 WB Leidschendam

070 - 327 11 10

Onze kliniekenMijn Dierenkliniek Lisse

Vivaldistraat 27A

2162 AA Lisse

0252 - 830 380
 

Mijn Dierenkliniek Hillegom

Vennipperhof 3

2181 RT Hillegom

0252 - 830 345
 

Mijn Dierenkliniek Noordwijkerhout

Pletterij 1

2211 JT Noordwijkerhout

0252 - 376 400