Vuurwerkangst

Oud en nieuw, voor de meeste mensen een tijd van gezelligheid, maar voor onze huisdieren kan deze vuurwerktijd een stressvolle periode zijn.

Zowel dieren als mensen schrikken van de harde knallen van het vuurwerk, maar wij mensen weten dat het geen bedreigende situatie is. Voor uw hond is het anders. De angst voor harde geluiden is een natuurlijke angst (dreiging) die direct te maken heeft met overlevingsdrang.MDK-hond-vuurwerkangst-300x225 Deze natuurlijke angst kan zich uiten in heftig blaffen, janken, niet meer naar buiten willen, maar ook wegkruipen onder bed of in andere donkere hoeken van het huis. Soms vluchten angstige dieren buiten weg, waarna ze vaak niet meer terug te roepen zijn. De dieren durven dan ook vaak niet meer naar huis terug te keren.
Angst rond de jaarwisseling is erg vervelend, maar daarbij komt dat het probleem zich kan gaan generaliseren. Uw hond zal dan niet alleen in paniek raken bij vuurwerk, maar ook bij andere geluiden waarvoor hij voorheen niet bang was, bijvoorbeeld onweer. Vaak zie je ook dat de mate van angst ieder jaar toeneemt.

Om de jaarwisseling voor het huisdier makkelijker te maken, staan hieronder een paar tips die makkelijk uit te voeren zijn:

  • Laat uw hond op tijd uit. Wordt er in uw buurt veel vuurwerk afgestoken, zoek dan een rustige plek op zodat de hond nog even lekker kan uitrazen. Anders is voor een keer in de tuin uitlaten een alternatief.
  • Houdt honden aan de lijn.
  • Houdt katten zo veel mogelijk binnen. Een kat die schrikt kan in de paniek de weg naar huis misschien niet meer vinden.
  • Doe de gordijnen dicht en zet een muziekje aan.
  • Ga niet in op het afwijkende gedrag van uw huisdier, dat versterkt de angst vaak alleen maar. Af en toe gerust stellen mag. Kiest uw hond er bijvoorbeeld voor om naast u te zitten tijdens het vuurwerk, laat hem dan gewoon zitten, maar ga hem niet uitgebreid aaien en toespreken als hij zit te trillen van angst.
  • Laat angstige dieren niet alleen.
  • Laat uw dier zelf een rustig plekje zoeken en creëer verschillende keuzemogelijkheden.
  • Probeer zelf zoveel mogelijk rustig te blijven.

Medicatie
Uiteraard zijn er ook mogelijkheden om de angst bij uw huisdier wat weg te nemen in de vorm van medicatie. Geregistreerde middelen zijn Sileo en Pexion. Beide middelen mogen uitsluitend worden meegegeven door de dierenarts na een bezoek met uw huisdier in de kliniek. Onze dierenarts kan u informeren over het gebruik van deze medicijnen. Vroeger werd het middel Alprazolam voorgeschreven maar sinds de registratie van Sileo voor de behandeling van vuurwerkangst kunt u dit middel niet meer bij ons halen.

Let op!
Geef absoluut geen Vetranquil aan je huisdier!! Helaas wordt het op dit moment veel aangeboden als middel tegen vuurwerkangst. Dit middel is echter NIET geschikt voor het gebruik bij vuurwerkangst. 

Zylkene capsules.
De bestanddelen van dit voedingssupplement zorgen ervoor dat de dieren meer op hun gemak zijn, zonder dat ze suf worden. Het is een smakelijk poeder dat slechts 1 x per dag gegeven hoeft te worden. Begin hier echter wel een paar weken van tevoren mee.

Rustgevende geuren
Adaptil
 is een middel geschikt voor honden. Er is een halsband beschikbaar, tabletten en een Adaptil verdamper voor in huis. De verdamper verspreid feromonen (geuren) die een geruststellende werking hebben op honden. De halsbanden zijn geïmpregneerd met ditzelfde feromoon.
Voor katten is er de Feliway verdamper en een Feliway spray.

Voeding
Royal Canin Calm
. Voor kleine honden en voor katten is er een speciaal dieet van Royal Canin met bestanddelen die bijdragen aan een betere gemoedstoestand. Met dit dieet kunt u het beste 3-4 weken van te voren starten.

Geluid
Voor de lange termijn is het beste advies: Trainen op geluiden. Bij honden die vuurwerkangst ontwikkeld hebben, is het probleem te behandelen door gedragstherapie, al dan niet ondersteund met medicatie. Daarbij kan gebruik gemaakt worden van een CD met vuurwerkgeluiden. Het vuurwerkgeluid wordt geleidelijk blootgesteld aan de hond of kat waarbij er een positieve stimulus wordt gekoppeld aan de reactie. Als het dier niet reageert op het geluid met angstgedrag dan kan het beloond worden met spel, aandacht of voer. Vervolgens wordt het volume langzaam opgevoerd.

champagneIndien u na het lezen van dit stuk nog vragen heeft, neemt u dan gerust contact op met een van onze klinieken.

Alle medewerkers van Mijn Dierenkliniek wensen u en uw huisdier een rustig en stressvrije jaarwisseling!

Deel dit via:
Translate »