Legnood bij vogels

Het leggen van een ei is een bijzondere klus. Alle voedingsstoffen die nodig zijn om het kuiken te laten ontwikkelen en uiteindelijk uit te laten komen worden door het vrouwtje (pop) aan het ei toegevoegd. Dit vergt heel veel energie. Gelukkig gaat het meestal prima. Het ei heeft een slijmlaag waardoor het gemakkelijk door de eileider glijdt. Soms echter blijft het ei wat langer zitten dan gebruikelijk. Dan kan de slijmlaag indrogen en kunnen er problemen ontstaan. Ook wanneer een ei een dubbele dooier heeft en het dus wat groter is dan gebruikelijk, kan de moeder het ei niet goed kwijt. We spreken in zo’n geval waarbij het ei niet vlot gelegd kan worden van legnood.

Legnood kan vervelende gevolgen hebben, het ei kan breken en een ontsteking van de eileider tot gevolg hebben. Soms ontstaat er een verbinding met de buikholte met een buikvliesontsteking of bloedvergiftiging tot gevolg.


Symptomen

Wanneer na 48 uur het ei nog steeds niet is gelegd, gaat het vrouwtje meestal wat bol zitten. Vliegen gaat moeizaam. We zien dat het gebied rond de cloaca bevuilt raakt met ontlasting. De vogel eet minder of überhaupt niet meer. Snel ingrijpen is noodzakelijk! Hoewel een aantal vogels langere tijd redelijk vrolijk lijken, zijn andere binnen een paar dagen overleden. Hoe langer men wacht hoe groter de kans is dat er operatief ingegrepen zal moet worden. De kans dat de eileider ontstoken raakt en dus moeilijk te hechten is wordt steeds groter.

Diagnose

Het is niet altijd gemakkelijk om vast te stellen of een vogel in legnood verkeert of niet. Een röntgenfoto biedt meestal de oplossing. Hierop is dan meestal duidelijk een groot ei te zien.

Therapie

Zorg voor extra beweging door het diertje in een andere kooi te zetten bijvoorbeeld. Wees extra voorzichtig bij het vangen. Het ei mag niet breken, dus voorzichtig hanteren is erg belangrijk. Er wordt nog al eens aangegeven dat men olie (olijfolie of slaolie) op de cloaca met druppelen. Dit kan in sommige gevallen werken, maar lang niet altijd. Soms is het nuttig het dier in een lauwwarm badje te doen. Mocht dit geen effect hebben, bel dan Mijn Dierenkliniek. Wij kunnen bij het diertje onder narcose (gas) proberen het ei voorzichtig richting uitgang te masseren.

Wanneer het ei ook met masseren niet gelegd kan worden, dan is het noodzakelijk de pop te opereren. Ook dit doen wij met gasnarcose en is wanneer er geen complicaties optreden meestal succesvol. Bij  complicaties kunt u denken aan een ontstoken en poreuze eileider die niet goed te hechten is, een perforatie van de eileider doordat het ei inmiddels gebroken is met een buikvliesontsteking tot gevolg. Zorg dan ook dat u niet te lang wacht met het bellen van de dierenarts.

Na een operatie kan de pop meestal gewoon weer een ei leggen.

Deel dit via:
Translate »