Vaccineren, waarom?

Sinds jaar en dag vaccineren wij onze huisdieren tegen besmettelijke ziekten. Toch krijgen wij de laatste tijd nog wel eens vragen of dit nu eigenlijk nog wel nodig is. Het antwoord: ja!

Geschiedenis
Eeuwen geleden, in het oude Perzie, India en o.a. Turkije bracht men korsten of etter van mensen met pokken aan op de huid van gezonde mensen. Deze mensen raakten vervolgens besmet, maar konden de ziekte weerstand bieden door de opbouw van immuniteit tegen dit pokkenvirus. In Engeland ontdekte de Engelse arts Edward Jenner dat melkmeisjes een milde vorm van koepokken kregen na het contact met de uiers door het melken van koeien. Vervolgens werden zij niet ziek van de menselijke variant van pokken.MDK-hond-kat-konijn Jenner heeft toen de proef op de som genomen en de stof uit de koepokzweren van een melkmeisje in de arm van een gezonde jongen gebracht. Een tijd later werd deze jonge besmet met de menselijke variant van pokken en hij werd hier niet ziek van! De vaccinatie in de westerse wereld was geboren.

Maar mijn huisdier dan?
Natuurlijk, bovenstaande geldt voor mensen, maar ook voor dieren. In feite is het menselijk lichaam niet veel anders dan het dierlijk lichaam en ook dieren maken anti-stoffen aan tegen allerlei ziekten waaraan het wordt blootgesteld. Uw hond of kat zal dan ook anti-stoffen gaan opbouwen als het wordt blootgesteld aan bijvoorbeeld niesziekte of parvo.

Maar ik zie nooit een hond met bijvoorbeeld parvo?
Dat klopt! En gelukkig maar! Dit komt juist omdat er op grote schaal gevaccineerd word. Kijk eens naar difterie bij mensen. Dat komt in Nederland vrijwel niet meer voor. Waarom niet? Doordat er zoveel gevaccineerd is en nog steeds wordt. Uw kind krijgt namelijk nog steeds een vaccinatie tegen o.a. difterie. Zo is het dus belangrijk dat ook uw hond of kat nog steeds beschermd wordt tegen allerlei infectieuze ziekten, juist om deze ziekten de kop in te drukken. U bent dus niet alleen goed bezig voor uw huisdier zelf, maar ook op zogeheten “populatieniveau”.

Mijn kat komt niet buiten, ja alleen op het balkon
Het balkon is buiten. Maar ook al kwam hij niet op het balkon, dan nog moet u niet vergeten dat u wel buiten komt. U komt bij mensen met huisdieren over de vloer. Als zo’n huisdier niet gevaccineerd is tegen bijvoorbeeld niesziekte en u komt even op de koffie, dan neemt u het virus via uw schoenen of kleding mee naar uw eigen huis en hup, uw kat wordt blootgesteld aan het virus. Denk hier dus niet te makkelijk over. Daarnaast “waren” virussen gewoon rond, door de lucht. Uiteraard is de kand wel kleiner dat uw binnenkat geinfecteerd wordt, maar die kans is zeker niet nul.

Waarom dan elk jaar vaccineren?
Niet elk vaccin biedt nu eenmaal bescherming voor langere tijd, daarom moeten sommige vaccinaties jaarlijks herhaald worden. Wij hanteren een internationaal opgesteld vaccinatieschema waarbij uw MDK-vaccinatie-naaldenhuisdier niet elk jaar hetzelfde vaccin krijgt ingespoten. Misschien lijkt dit zo voor u, maar wij houden dit bij voor u. Dit wordt netjes in het paspoortje van uw huisdier bijgeschreven en daar kunt u dus lezen welk vaccin uw huisdier heeft gekregen. Een voorbeeld, het kattenziekte vaccin is momenteel 3 jaar geldig, uw kat krijgt daarom om de drie jaar een vaccinatie tegen kattenziekte. In de tussenliggende jaren wordt hij gevaccineerd tegen de niesziekte, omdat dit vaccin maar gedurende 1 jaar voldoende bescherming biedt.

Moet ik dan zelf onthouden wanneer mijn huisdier weer moet?
Nee, wij sturen u jaarlijks een kaartje, gewoon met de post zodat u weet wanneer uw huisdier weer aan de beurt is voor de vaccinatie.

Waarom is een vaccinatie zo duur?
Het is wat u duur noemt. Uw hond, kat of konijn wordt uitvoerig door een van onze dierenartsen nagekeken. De ogen worden bekeken, de oren, de tanden, de snuit, de mate van doorbloeding wordt bepaald, de lymfeknopen worden onderzocht, de buik wordt doorvoeld, er wordt gezocht naar eventuele bulten, het hartje wordt beluisterd, de longen, de huid wordt bekeken, de voedingstoestand wordt bepaald en er volgt mogelijk advies. Dit zijn allemaal dingen die voor u misschien niet direct opvallen, maar onze dierenartsen letten hier weldegelijk op. Daarnaast heeft u alle tijd om vragen te stellen en direct antwoord te krijgen. Nog even nagels knippen? Geen probleem. U begrijpt, de tijd die wij spenderen aan het onderzoek van uw huisdier en eventueel advies, tezamen met de vaccinatie zelf wordt gerekend.

Bijkomend voordeel
Wij zijn de enige dierenkliniek in Leiden en omstreken waarbij u kunt sparen voor korting op o.a. de vaccinaties. Lees meer hierover op deze pagina.

Afspraak maken
Bel voor een afspraak met een van onze assistentes naar 071-5764058 (lokatie Boshuizerlaan) of 071-5218393 (lokatie Willemstraat).

Deel dit via:
Translate »