Pas ook bij uw hond op voor de eikenprocessierups

U kunt geen krant openslaan of een nieuwsapp openen zonder dat er nieuws te vinden is over het hardnekkige diertje: de processierups. Het is bekend dat mensen last van deze rupsen kunnen krijgen, zo kunnen er klachten optreden als enorme jeuk, rode bultjes of zelfs kortademigheid of een dikke tong. Echter, de rups slaat niet alleen toe bij mensen, ook dieren kunnen klachten krijgen.

Oorzaken van de problemen

Een volwassen eikenprocessierups is ongeveer 3,5 centimeter lang. De brandharen vormen een gevaar voor de gezondheid, voor zowel mens als dier. Ze hebben pijlvormige haren, die worden afgeschoten als er gevaar dreigt. De haren kunnen in de huid, ogen en luchtwegen binnendringen. Dit kan huiduitslag, zwellingen, rode ogen en jeuk veroorzaken.

Vooral honden

Wanneer honden in aanraking komen met de haartjes van de rups, kunnen zij vooral last krijgen van de ogen, lippen en tong. Symptomen kunnen traanogen, gezwollen lippen of een dikke en rode tong zijn. De dieren kunnen daarnaast misselijk zijn, braken of last hebben van sloomheid.

Katten hebben minder last van de eikenprocessierups, simpelweg omdat zij zich minder begeven in de gebieden waar de nesten zitten.

Wanneer naar Mijn Dierenkliniek?

Bij acute klachten aan de lippen en de tong van uw hond, moet u ons meteen raadplegen. Het kan zijn dat er een irritatiereactie optreedt, waardoor de hond minder makkelijk kan eten en drinken. U kunt zelf de bek van de hond met water spoelen. Het is dan raadzaam om handschoenen te dragen, anders kunt u ook last krijgen van irritaties. Bij twijfel, maakt u bij ons eenvoudig een afspraak.

Voorkomen

Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Eigenlijk is de meest logische maatregel: ga niet met de hond wandelen bij gebieden met nesten. We willen wel onderstrepen: blijf gewoon genieten van de wandeling met uw hond!

Deel dit via:
Translate »