Op 1 juli 1985 is dierenartspraktijk De Mare geopend als vrije vestiging in het pand aan de Bronkhorststraat in Leiden. Het bestond uit een beneden- en bovenwoning. Boven wonen en beneden werken. De praktijk aan huis hebben was in die tijd heel gebruikelijk. De onderhoudstatus van het benedenhuis was erg slecht. Er moest heel veel aan opgeknapt worden voor het geschikt was om als praktijkruimte te dienen. We hebben heel veel zelf gedaan. Wat we zelf niet konden doen heeft de aannemer gedaan.

De praktijk bestond uit een kleine wachtkamer, tussenruimte, spreekkamer, keuken en toiletruimte. logo-dk-demareDe toiletruimte werd ook gebruikt als donkere kamer om de röntgenfoto’s te ontwikkelen. De praktijk werd ingericht met medische apparatuur afkomstig uit ziekenhuizen. Die apparatuur was afgeschreven of werd niet meer gebruikt, maar functioneerde nog prima. Zo konden we de kosten zo laag mogelijk houden. Het was crisis in die jaren en als je dan ook nog een dierenarts was van het vrouwelijk geslacht, dan was het niet makkelijk om een geldlening van een bank te krijgen!

Een bord op de deur, een kaartenbak en 1 kleine advertentie in de krant (volgens de code van de dierenarts mocht je in die tijd maar 1 advertentie plaatsen) en we konden beginnen. Met open spreekuren, zoals toen gebruikelijk was. Het aantal cliënten groeide gestaag. In 1990 werd de dierenarts BTW plichtig. Voor medicatie het lage tarief, voor alle andere zaken en handelingen weer het hoge tarief…. Wat een rompslomp gaf dat voor de administratie!

In 1992 werd mede daarom de automatisering ingevoerd. En dat was in het begin heel ‘eng’! De kaartenbak verdween. De gegevens gingen de computer in…….maar er kon opeens ook van alles geprint worden. Het was een heleboel werk om alles goed te ‘zetten’ in de computer, maar wat een feest was het toen na 1 jaar alles goed draaide met de computer! Dan wil je niet meer zonder!

Het cliëntenbestand bleef groeien en het pand werd wat krap. De wachtkamer zat soms zo vol, dat mensen buiten moesten wachten. Een spreekuur duurde soms wel 3 a 4 uur! Een verbouwing was nodig om ruimte te maken voor een balie en een betere opnameruimte. Ook moest alles weer eens geschilderd worden. En ondertussen in die kleine ruimte ‘gewoon’ doorwerken. De open spreekuren werden afgeschaft en er werd alleen nog volgens afspraak gewerkt. Dat was een hele verbetering!

De praktijk bleef groeien waardoor we in de eerste jaren van deze eeuw op zoek gingen naar een kat-isolatedgroter pand om op een prettige manier door te kunnen werken. Uiteindelijk vonden we in de oude bakkerij (van de gebroeders Prenen, een begrip in Leiden!) de geschikte ruimte. Het lag aan de Willemstraat. Zo konden we ook in de wijk blijven. Na een hele grondige verbouwing van een half jaar door een aannemer is daar een mooie kliniek van gemaakt. Daarin hebben we nog 8 jaar met veel plezier gewerkt!

Maar aan alles komt een eind. Na 28 jaar eigenaar te zijn geweest van een praktijk waarin veel aandacht is geweest voor de kattengeneeskunde, hebben wij afscheid genomen en is Robbert Kermani de nieuwe eigenaar geworden! En zoals we Robbert kennen zet hij zijn schouders eronder om de praktijk verder uit te bouwen en te ontwikkelen zoals in deze tijd verwacht mag worden!

Deel dit via:
Translate »