Let op: aangepaste openingstijden Leiden (Vijf Meilaan) en Leidschendam.

Honden

Diergeneeskundige informatie

Diergeneeskundige informatie over de hond

Op deze pagina leest u meer informatie over aandoeningen en ziekten bij de hond. U kunt zoeken op symptoom, naam of een enkel woord middels de zoekfunctie bovenaan deze pagina.

Wij zijn druk bezig met het vullen van de website met allerlei nuttige informatie. Heeft u nog suggesties? Stuur gerust een e-mail via ons contactformulier.

  • Artrose bij de hond
  • Kennelhoest
  • Voeding voor grote rassen?
  • Suikerziekte (diabetes mellitus) bij de hond
  • Hypothyreoïdie bij de hond
  • Nierfalen bij de hond

Artrose bij de hond

Artrose bij de hond

Artrose is in feite een ander woord voor slijtage van de gewrichten. Dit kan meerdere oorzaken hebben en wij zien het regelmatig bij oudere dieren. Logisch ook, want door de jaren heen worden de gewrichten natuurlijk veelvuldig belast.

Hoe herkent u artrose bij uw hond?

Bij de hond zijn artroseklachten over het algemeen goed te herkennen. Stram lopen, moeilijk uit de mand komen en minder enthousiast spelen zijn symptomen die u over het algemeen wel herkent. Bij de kat uiten artroseklachten zich doorgaans in gedragsveranderingen en deze zijn meestal wat minder eenvoudig te herkennen.

  • Stram lopen
  • Moeilijk uit de mand komen
  • Meer slapen
  • Minder enthousiast spelen
  • Na een tijdje gaat het wel weer
  • Niet meer in de auto springen

Artrose is helaas niet te genezen. Maar de klachten kunnen wel beperkt worden. Wanneer u vermoedt dat uw huisdier last heeft van artrose, maak dan een afspraak!

Onderzoek

Een gedegen orthopedisch onderzoek en röntgenfoto’s kunnen artroseklachten aan het licht brengen. Wanneer u twijfelt, bel Mijn Dierenkliniek en maak een afspraak. Onze dierenartsen kunnen u goed informeren.

Behandeling

Een “genezing” van artrose bestaat niet, helaas. Maar de klachten kunnen wel tot een minimum beperkt worden. Er zijn een aantal speerpunten die hierbij belangrijk zijn:

  • Pijnstilling
  • Voeding
  • Voedingssupplementen
  • Gewichtsreductie
  • Beweging

Pijnstilling

Pijnstilling is absoluut belangrijk. Artrose doet immers pijn en geeft een ontstekingsreactie. Middels specifieke pijnstilling kunnen wij de ontstekingsreacties in de gewrichten verminderen en zodoende de pijn bestrijden.

Voeding

Een uitgebalanceerd dieet kan erg veel bijdragen aan het reduceren van de klachten van artrose. Vooral voeding die rijk is aan omega 3 vetzuren helpen de ontstekingsreacties in de gewrichten te verminderen.

Voedingssupplementen

Voedingssupplementen kunnen goed helpen bij het verminderen van de klachten van artrose. Hoewel wetenschappelijk nog steeds niet goed aangetoond zien wij bij Mijn Dierenkliniek toch wel duidelijk verbetering bij gebruik van supplementen die Glucosaminen en Chondroitine bevatten. Ook essentiële vetzuren (omega 3: visolie) spelen een rol bij het verminderen van artoseklachten. Belangrijk is echter wel de juiste samenstelling en vorm van deze stoffen te gebruiken. Vraag advies aan onze dierenartsen voor het meest geschikte supplement.

Gewichtsreductie

Overgewicht is een onderschat probleem bij artrose. Maar bedenkt u eens, mensen met overgewicht krijgen vaak last van hun gewrichten, dus waarom honden niet? Hoe meer gewicht op de gewrichten “duwt”, hoe eerder artoseklachten. Kom uw hond dan ook even wegen bij ons en vraag ons om advies.

Beweging

Gedoseerde beweging zoals dat heet kan helpen de artroseklachten te verminderen. Dit betekent een gelijkmatiger bewegingspatroon, zorg ervoor dat de piekbelasting verdwijnt. Dus rustig uitlaten aan de lijn en niet helemaal los laten gaan op het veld. Zwemmen is heel goed voor de gewrichten, maar let erop dat uw hond wel gemakkelijk in en uit het water kan komen.

Vergeet niet dat uw hond ook nog wel een beetje lol mag hebben in het leven. Een keer lekker met de bal spelen moet kunnen, maar wees ervan bewust dat dit niet te vaak meer kan.

Kennelhoest

Kennelhoest

Kennelhoest of ook wel besmettelijke hondenhoest is een zeer besmettelijke infectie van de voorste luchtwegen van de hond. Mijn Dierenkliniek heeft het vaccinatiebeleid aangepast aan de nieuwste inzichten. Op die manier blijft uw hond zo goed mogelijk beschermd tegen infecties zoals kennelhoest. Lees hieronder meer informatie over kennelhoest.

Wat is kennelhoest?

Kennelhoest is een zeer besmettelijke infectie van de voorste luchtwegen van de hond. Kennelhoest wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren. Naast virussen en bacteriën spelen ook stress, hygiëne en huisvesting een rol. De belangrijkste verwekkers zijn de bacterie Bordetella bronchiseptica en het paraïnfluenzavirus.

Wat zijn de verschijnselen van kennelhoest?

Kennelhoest uit zich door een droge, harde hoest. Ook kunnen lange hoestbuien voorkomen die gepaard gaan met kokhalzen of braken. Het hoesten kan soms wekenlang aanhouden met als risico dat het chronisch wordt of dat longontsteking als complicatie kan optreden. Vooral pups of oudere en zwakke dieren hebben hier een grotere kans op.

Hoe krijgt een hond kennelhoest?

Kennelhoest wordt overgedragen door rechtstreeks contact (snuffelen aan elkaar) of via de lucht. Een hoestende hond met kennelhoest sprayt als het ware de infectie rond.
Let op: een hond die kennelhoest heeft gehad kan nog gedurende weken besmettelijk blijven voor andere honden.

Welke honden lopen het meeste risico op kennelhoest?

Hoewel de naam dat wel doet vermoeden, wordt kennelhoest niet alleen in kennels overgedragen. Daarom wordt er tegenwoordig ook vaak gesproken van “hondenhoest’. Eigenlijk leveren alle plaatsen waar honden samenkomen – pensions, asielen, shows, hondenscholen, speelweides, hondenuitlaatservices – gevaar op voor een hond. Bepaalde kortsnuitige of kleine rassen hebben hier een verhoogd risico op het krijgen van kennelhoest.

Hoe wordt kennelhoest behandeld?

Als behandeling direct bij de eerste verschijnselen plaatsvindt, is er een grote kans op succes. Als er echter te lang gewacht wordt met behandelen kan de hoest chronisch worden of zich zelfs ontwikkelen tot longontsteking. De behandeling zal een antibioticum bevatten eventueel gecombineerd met aanvullende ondersteunende therapie.
Tip: Als een hond kennelhoest heeft is het belangrijk om hoesten zoveel mogelijk te voorkomen. Het is in dat geval aan te raden om de hond uit te laten met een tuigje of snuitband (zgn. halty) om druk op de luchtpijp te voorkomen.

Hoe voorkom ik dat mijn hond kennelhoest krijgt?

Een hond loopt een verhoogd risico op kennelhoest wanneer deze regelmatig in contact komt met andere honden. Wanneer een hond een kennelhoestinfectie heeft doorgemaakt is de kans groot dat de voorste luchtwegen al dan niet blijvend beschadigd zijn. Hoewel vaccinatie tegen kennelhoest geen 100% bescherming geeft, zorgt vaccinatie er in ieder geval wel voor dat de infectie minder ernstig verloopt. Daarnaast zal in de meeste gevallen de infectie voorkomen kunnen worden. Daarom wordt vaccinatie aanbevolen voor honden die naar een pension gaan, die een hondentraining volgen, die naar shows gaan en voor honden die tijdens het uitlaten en spelen veel in contact komen met andere honden (uitlaatservices, parken etc.). Bovendien zijn er tegenwoordig veel pensions die een bewijs van vaccinatie tegen kennelhoest eisen voordat een hond wordt toegelaten in het pension.

Hoe zit het nu met die vaccinaties?

In ons huidige schema adviseren wij om standaard de kennelhoestvaccinatie te geven, naast de jaarlijkse vaccinatie. Voordeel voor u. Wij geven een fikse korting op de kennelhoestvaccinatie wanneer u deze tegelijk met de jaarlijkse vaccinatie laat enten.

Voeding voor grote rassen?

Voeding voor grote rassen?

Is speciale voeding voor pups van grote rassen nu wel echt nodig? Dat is een vraag die vele mensen ons stellen. Het antwoord is ja!

Pups die op volwassen leeftijd een gewicht van meer dan 20-25 kg zullen bereiken, hebben een andere voersamenstelling nodig dan pups van kleine rassen. Bij ‘grote rassen’ (zoals bijvoorbeeld Labrador Retriever, Golden Retriever, Rottweiler, Berner Sennen) komen gewrichtsproblemen voor die deels erfelijk zijn, maar ook beïnvloed worden door de kwaliteit van de voeding en de snelheid van de groei. Voorbeelden van deze problemen zijn HD (heupdysplasie) en ED (elleboogdysplasie).

De voeding moet daarom voldoen aan een aantal eisen:

  • Een verlaagd energie gehalte, om overgewicht en een te snelle groei te voorkomen
  • Een verlaagd calciumgehalte
  • Voldoende voedingstoffen en vitaminen voor de groei

Daarnaast is het belangrijk dat uw puppy niet te lang achtereen beweegt en zoveel mogelijk aan de lijn wandelt, geen trappen loopt en niet springt. Wel goed zijn rechtlijnige bewegingen (draven naast de fiets) en zwemmen (pas als uw pup volledig gevaccineerd is).

Wilt u weten of uw pup ook in deze categorie thuis hoort en dus ook speciale voeding nodig heeft, belt u dan met onze kliniek en laat u adviseren door onze assistentes.

Suikerziekte (diabetes mellitus) bij de hond

Suikerziekte (diabetes mellitus) bij de hond

Het is soms best even schrikken voor een eigenaar, wanneer de dierenarts aangeeft dat zijn/haar hond suikerziekte heeft. De ervaring leert echter dat het bijna altijd goed te doen is, zeker wanneer het hele gezin zich ervoor inzet.

Maar wat is suikerziekte nu precies?

In de darmen wordt voedsel afgebroken tot voor het lichaam bruikbare bouw- en brandstoffen. Glucose (suiker) is een brandstof die het lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Vanuit de darmen wordt de glucose opgenomen in het bloed en door het hormoon insuline wordt de glucose uit het bloed gehaald om als brandstof te worden gebruikt voor bijv. de spieren en de organen. In het geval van suikerziekte kan het lichaam zelf dus niet voor voldoende insuline zorgen om glucose af te breken tot brandstof voor het lichaam.
 

In de meeste gevallen is uw hond met diabetes prima in staat een normaal en gelukkig leven te lijden, mits het goed behandeld wordt. Laat mij u hiermee helpen.
Linsey Aandewiel-Marijnen, diabetesconsulente


Wat voor soort klachten krijgt uw hond hiervan?

  • Veel drinken
  • Veel plassen
  • Veel eten
  • Vermageren
  • Veel slapen
  • Troebele lenzen (staar)

Hoe komen we tot de diagnose suikerziekte?

In de meeste gevallen valt 1 of meerdere van de bovenstaande symptomen op. Wanneer uw hond dit soort klachten heeft is dit voor ons meestal aanleiding om verder onderzoek te gaan doen.

We kunnen op de volgende manieren de diagnose van suikerziekte vaststellen.

  • Bloedonderzoek
  • Urine onderzoek

Wanneer uw hond suikerziekte heeft zien we in het bloed een verhoogde concentratie van glucose. Meestal is de waarde hoger dan 12 mmol/L, terwijl de normaalwaarde ligt tussen de 4 en 6 mmol/L.

Ook met een urine-onderzoek kunnen we aanwijzingen vinden voor suikerziekte. Wanneer er glucose wordt gevonden in de urine hebben we een redelijke aanwijzing voor suikerziekte; bloedonderzoek zal dan volgen.

Hoe ontstaat suikerziekte bij een hond?

Er zijn een aantal omstandigheden die er voor kunnen zorgen dat uw hond suikerziekte kan krijgen. Een hele bekende is overgewicht. Een andere bekende is het langdurig gebruik van bepaalde medicijnen zoals corticosteroïden (prednison).

Hoe wordt suikerziekte behandeld?

Suikerziekte dient behandeld te worden door het toedienen van insuline. Het toedienen van de insuline dient te gebeuren op vaste tijdstippen van de dag, met tussenpozen van 12 uur. In de meeste gevallen is uw hond prima in staat een normaal en gelukkig leven te lijden, wanneer het goed is ingesteld. Dit instellen is zeer belangrijk!

Insuline is een middel dat niet zomaar op gevoel gegeven kan worden. Glucosemetingen zijn daarom absoluut noodzakelijk om uw hond op de juiste hoeveelheid insuline in te stellen. In het begin van het traject zullen de controles wekelijks zijn, naar mate uw hond beter ingesteld is en stabiel is zullen deze controles worden uitgebreid naar maandelijks en uiteindelijk eens per kwartaal of nog langer.

Hypothyreoïdie bij de hond

Hypothyreoïdie bij de hond

Bij volwassen honden zijn er twee oorzaken van hypothyreoïdie (een te traag werkende schildklier). Veruit de meest voorkomende vorm is de spontane immuun gemedieerde hypothyreoïdie. Hierbij krijgt het immuunsysteem van de hond het voor elkaar om langzaam de schildklier te beschadigen. Wat ook voorkomt maar veel zeldzamer is, is dat het TSH hormoon wat in de hersenen gemaakt word en de schildklier hoort te activeren, dit niet meer doet. De schildklier zelf is gezond, maar word door een of andere reden niet vanuit de hersenen aangestuurd.

Vooral jong volwassenen en honden van middelbare leeftijd zouden hypothyreoïdie kunnen ontwikkelen. Het is bekend dat grote honden meer kans hebben op hypothyreoïdie dan kleinere honden, maar er is verder geen ras of geslachtspredispositie.

Wat zijn de symptomen van hypothyreoïdie?

De symptomen van hypothyreoïdie ontstaan meestal geleidelijk. Vaak valt op dat de hond sloom/lusteloos word. De huid en vacht kunnen veranderen: denk aan kaalheid en pigmentatie van de huid. De huid kan ook dikker worden en vocht gaan vast houden. Gewicht toename ondanks onveranderde of zelfs verminderde eetlust zien wij nog wel eens. In sommige gevallen kan kreupelheid zelfs veroorzaakt worden door hypothyreoïdie.

  • Sloom/Lusteloos
  • Kaalheid/pigmentatie
  • Verdikte huid
  • Dikker worden
  • Verminderde eetlust
  • Kreupelheid

 

Met een beetje tijd en levenslange medicatie word de hypothyroïdie patiënt gelukkig meestal weer zo goed als de oude.
Drs. M.(Margaux) Kuijlaars


Onderzoek

De diagnose kan gesteld worden door middel van een bloedonderzoek. Bij de meeste honden met een te traag werkende schildklier is het schildklier hormoon (T4) te laag. Het is echter zo dat bepaalde medicaties of andere systemische ziektes er ook voor kunnen zorgen dat het T4 hormoon te laag is. In zo’n geval spreken wij van “sick euthyroid syndroom”.

Daarom word er vaak aanvullend bloedonderzoek gedaan om met meer zekerheid te kunnen zeggen of een hond een traag werkende schildklier heeft, of dat er misschien toch iets anders speelt.

Behandeling

De behandeling van immuun gemedieerde hypothyreoïdie is simpel en effectief. De hond krijgt tabletjes voorgeschreven waarin het schildklier hormoon zit wat hij of zij tekort komt.

Uiteraard moet er later nog wel met regelmaat gecontroleerd worden of de patiënt de juiste dosering aan medicatie krijgt.

Met een beetje tijd en levenslange medicatie word de hypothyroïdie patiënt gelukkig meestal weer zo goed als de oude.

Nierfalen bij de hond

Nierfalen bij de hond

De nieren zijn ongelofelijk belangrijke organen. Dit geldt zowel voor de mens, als voor dieren. Ze zuiveren het bloed en beschermen ons daarmee tegen de afvalstoffen in het bloed. Ook helpen de nieren bij de regulatie van de vocht- en zoutbalans, zodat wij niet uitdrogen. Onze nieren maken hormonen aan die een rol spelen bij de bloeddruk en de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Ook spelen zij een rol bij de botstofwisseling. Kortom, onmisbaar voor een gezond leven.
 

Zodra er problemen met de nieren zijn ontdekt, is het van levensbelang de juiste ondersteuning te bieden. Dit kan niet gedaan worden zonder aanvullende onderzoeken.


Symptomen

  • Veel drinken
  • Meer plassen
  • Afvallen
  • Braken en/of diarree
  • Lusteloosheid
  • Slechte eetlust
  • Slechte mondgeur
  • Uitdroging

Onze klinieken



Mijn Dierenkliniek Leiden

Vijf Meilaan 7

2321 RH Leiden

071 - 576 40 58
 

Mijn Dierenkliniek De Mare

Willemstraat 52

2316 CT Leiden

071 - 521 83 93
 

Mijn Dierenkliniek Leidschendam

J.S. Bachlaan 67

2264 WB Leidschendam

070 - 327 11 10

Onze klinieken



Mijn Dierenkliniek Lisse

Vivaldistraat 27A

2162 AA Lisse

0252 - 830 380
 

Mijn Dierenkliniek Hillegom

Vennipperhof 3

2181 RT Hillegom

0252 - 830 345
 

Mijn Dierenkliniek Noordwijkerhout

Pletterij 1

2211 JT Noordwijkerhout

0252 - 376 400