Ontworming bij honden: hoe zit het?

We horen vaak dat er onduidelijkheid is over ontworming. Wanneer begint u, hoe vaak herhaalt u het? Hieronder vindt u de informatie die u nodig hebt voor uw hond.

Belangrijk

Wormen zijn inwendige parasieten en een veel voorkomend probleem bij huisdieren. Ze houden zich schuil in de darmen of elders in het lichaam, waar ze voedingsstoffen opnemen die de hond zelf hard nodig heeft. Ook kunnen ze lichaamsfuncties verstoren en de gezondheid van uw hond aantasten.

Aan uw hond kunt u eigenlijk niet meteen zien dat hij of zij last heeft van wormen. Wanneer dit wel het geval is, betekent dat dat de infectie al ernstig is. Er kunnen dan bijvoorbeeld wormen meekomen met de ontlasting. Het ontwormen is dus erg belangrijk om uw huisdier gezond te houden.

Puppy’s

Een puppy moet een aantal keren ontwormd worden. Dat kan al vanaf een leeftijd van twee weken. Puppy’s hebben meestal alleen te maken met spoelwormen. Deze hebben een wormcyclus van ongeveer twee weken. Wij raden aan om de pups te ontwormen op de leeftijd van 2, 4, 6, 8, 12 en 16 weken. Voor uw pup bestaan ontwormpasta’s die u vrij eenvoudig in de bek kunt spuiten. Uiteraard zijn er ook pilletjes beschikbaar. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Volwassen honden

Ook volwassen honden lopen een risico op een wormenbesmetting. Denk maar eens aan het snuffelgedrag van uw hond bij andere honden en op de hondenuitlaatveldjes. Wormen die een rol kunnen spelen zijn: spoelwormen, haakwormen en lintwormen. Daarom is het verstandig om ook uw volwassen hond regelmatig te ontwormen: ons huidige advies is vier keer per jaar.

In geval van zogende teven, ontwormt u deze steeds tegelijk met de pups.

Lees ook de informatie over katten en kittens op onze pagina met algemene informatie.

Deel dit via:

Author Info

Dierenarts

Translate »