Aantal huisdieren in NL

Zoveel huisdieren leven er in Nederland

We zien de buren regelmatig de hond uitlaten en katten die wel eens in de tuin komen, maar hoeveel huisdieren leven er eigenlijk precies in Nederland? Wij zetten het op een rij! 

Bijna de helft van de huishoudens heeft een huisdier

Volgens het onderzoek van de Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren (NVG) en brancheorganisatie Dibevo heeft 48,8 procent van de huishoudens in Nederland een huisdier. In totaal hebben 3,8 miljoen huishoudens ongeveer 27,3 miljoen gezelschapsdieren.

Honden en katten populairst

Honden en katten zijn de populairste huisdieren. Maar liefst 24,6 procent van de huishoudens heeft een kat en 19,9 procent een hond. Op de derde plaats staan de aquariumvissen met 7,2 procent. Er leven 3,1 miljoen katten en 1,9 miljoen honden in Nederland.

Daarna komen de konijnen met 3,7 procent en hamsters, cavia’s en muizen met 3,1 procent.

Coronacrisis zorgt voor flinke toename huisdierbezit

Bij één op de vijf consumenten is de houding over huisdierenbezit positief veranderd als gevolg van de coronacrisis. Zo heeft 8 procent van de Nederlandse huishoudens een huisdier genomen tijdens de pandemie (in 2019 was dat nog 6,4 procent) en nog eens 7 procent heeft het voornemen om een huisdier te gaan houden, zo blijkt uit een steekproef die tijdelijk onderdeel was van het omvangrijkere huisdierenpopulatie-onderzoek. Ook nu zijn de honden en katten populair: van de 8 procent huishoudens die tijdens de coronacrisis een huisdier in huis namen, koos maar liefst 47 procent voor een hond en 27 procent voor een kat.