De lente is begonnen

We schreven in ons magazine al dat het najaar een goede periode is om wat extra aandacht te besteden aan de vachtverzorging van uw hond. De zomervacht werd vervangen door een dikke winterjas. Nu het warmer wordt, is het tijd om de zomerjas weer aan te trekken. 

Kan ik de verharing een handje helpen?

Als de dagen weer langer worden, begint ook de verharing op gang te komen. U vindt dan veel meer haren in huis dan in de winterperiode. Het is prettig om die verharing in één keer goed aan te pakken, zodat u niet overal haren blijft vinden. Honden met veel onderwol, zoals een akita of keeshond, kunnen ontwold worden door een uitgebreide wasbeurt en een goede borstelbehandeling.

Wat doe ik tegen jeukende haren?

Al die losse haren kunnen uw hond veel jeuk geven: probeer dan een week lang intensief (natuurlijk wel voorzichtig) de hond te borstelen en daarna de vacht even met rust te laten. Dit geldt vooral voor honden met onderwol zoals herders, labradors, golden retrievers, keeshonden en alle vachtsoorten die hier op lijken.

Moet ik mijn hond regelmatig wassen?

U hoeft u hond niet vaak te wassen: twee tot drie keer per jaar is al voldoende. Tenzij de hond lekker heeft liggen rollen in de modder, dan is een douchebeurt geen overbodige luxe. Gebruik altijd hondenshampoo. Honden hebben een andere pH-waarde dan wij en daarom is onze shampoo niet geschikt voor honden. Spoel de vacht altijd goed uit, anders kunnen de shampooresten jeuk veroorzaken.

Vachtproblemen

Er bestaan verschillende vacht- en huidproblemen bij honden. Denk bijvoorbeeld aan kale plekjes, overmatige haaruitval en schilfers. Dit kunt u meestal niet zelf verhelpen, vaak wordt het dan juist erger door bijvoorbeeld wassen of kammen. Dit soort huidproblemen hebben meestal een diepere oorzaak, zoals een voedselallergie, infectie of parasieten. Het is dus ontzettend belangrijk om precies te weten wat de oorzaak is van dit soort vachtproblemen, voordat er iets aan gedaan kan worden. Schakel daarom altijd één van onze dierenartsen in voor deskundig advies en een eventuele behandeling.