Pas op voor grasaartjes!

U kent ze wel, die vervelende grasaartjes, of ook wel “kruipertjes” genoemd. Ze groeien op dit moment weer massaal langs de wegen en op open velden.

Let goed op, want ze kunnen voor vervelende problemen zorgen voor uw hond of kat! Grasaartjes zijn de zaden van grassoorten en groeien vooral nu met het mooie weer massaal langs wegen en op open velden. Het vervelende van deze zaden is dat ze maar één kant op gaan en wel… naar binnen! Zo kan het zijn dat ze in bijvoorbeeld de poot, neus of oren van uw huisdier terechtkomen en zich vervolgens snel een weg naar binnen weten te bewegen. Dit komt doordat zij weerhaakjes hebben en dus niet meer zomaar terug kunnen schieten.

Zij veroorzaken dan pijnlijke ontstekingen aan de poten van uw hond of kat. U ziet soms een bultje en er komt wat pus uit, maar vaak ook ziet u niets. Juist omdat zij zich als het ware “inkapselen” kan het zijn dat u ze mist.

Controleer daarom altijd uw hond of kat wanneer hij/zij buiten is geweest op de aanwezigheid van deze kruipertjes. De poten, neus en de oren zijn de meest gevaarlijke plaatsen.

Wanneer een grasaartje in een oor terechtkomt kan er een trommelvliesbeschadiging ontstaan. Maak daarom bij twijfel een afspraak bij Mijn Dierenkliniek, de dierenarts zal in de oren kijken met een speciale oorkijker (otoscoop) en zo een eventuele grasaar kunnen zien. Soms is het nodig zo’n kruipertje onder narcose te verwijderen om dat het te pijnlijk is voor uw huisdier.

Let goed op tijdens het uitlaten en mijd de velden en borders waar deze grassoorten groeien. Vertel het aan de mensen die u tegen komt tijdens de uitlaatronde. Voorkomen is uiteindelijk beter dan genezen!