Verstandig een hond kopen

Een hond kopen: hoe doet u dat verstandig?

In coronatijd hebben veel mensen een hond in huis gehaald. Helaas zien broodfokkers daar hun kans en verkopen via Marktplaats hondjes tegen stuntprijzen, die vaak een slechte gezondheid hebben. Wij geven u graag advies over hoe u een hond op een verantwoorde manier kunt kopen. 

Broodfokhandel

Nu de regels versoepelen, merken dierenartsen het gevolg van de vele mensen die een hond hebben gekocht bij verkeerde fokkers. Vanwege de lange wachttijd bij professionele fokkers zochten veel mensen hun heil op Marktplaats. De puppy’s die hier worden aangeboden, komen vaak uit de broodfokhandel. Deze handelaren van gezelschapsdieren, meestal honden of katten, fokken met als primair doel om geld te verdienen. Het welzijn van de dieren is voor zo’n fokker minder belangrijk dan de opbrengst. Om goedkoop aan pups te komen, halen veel broodfokkers dieren uit Oost-Europese landen.

Onze adviezen bij het kopen van een hond

Locatie en grootte van de praktijk: afhankelijk van de locatie van de praktijk zal het pand goedkoper of duurder zijn. Ook de grootte van het pand is van invloed: onze praktijk heeft een ruime opvang en een aparte operatiekamer. Wij zullen dan ook andere tarieven berekenen dan een dierenarts die na afloop van het spreekuur de dieren op de behandeltafel opereert.
Inrichting en apparatuur: onze praktijk investeert in moderne apparatuur zoals digitale röntgen, echografie met kleurendoppler, bloedanalyseapparatuur, celgetalmeter, gasnarcose, infuuspompen etc. Deze investeringen gaan gepaard met hogere kosten en dure onderhoudscontracten en verzekeringen. Bij een routine-ingreep zal het verschil u niet of nauwelijks opvallen, als uw dier ziek is of onder narcose wordt gebracht zal dit veel voordelen bieden.
Goedkoop is duurkoop. Is de prijs van een hond heel laag, dan klopt er vaak iets niet. Bij twijfel nooit doen!
Bij de aanschaf van een gezelschapsdier hoort deze gechipt en geregistreerd te zijn. Ook horen de dieren ingeënt en ontwormd te zijn. Controleer dat dus, en als er iets niet klopt, wederom: niet doen.
Het is logisch om vaker langs te komen voordat je een hond aanschaft. Is hier geen mogelijkheid voor? Dan klopt dat niet.
Als u de ouders, en vooral de moeder, niet te zien krijgt, is dat vaak ook een slecht teken. De fokker heeft waarschijnlijk iets te verbergen, waarschijnlijk omdat de pups uit het buitenland komen of omdat de moeder als fokmachine wordt gebruikt.
Een dierenasiel is misschien wel de beste plek om een hond te kopen. U heeft de keuze uit honden van alle leeftijden en rassen. Daarnaast kunt u hier meerdere keren langskomen om de hond te leren kennen en een weloverwogen beslissing te kunnen maken.