Het gebit van de kat

Het verzorgen van het gebit van uw kat is niet altijd even makkelijk, stilzitten is meestal niet hun favoriete bezigheid. Toch is het belangrijk om het gebit gezond te houden, om problemen in de toekomst zo veel mogelijk te voorkomen. We geven u graag vier tips. 

1. Laat elk halfjaar het gebit van uw kat controleren bij de dierenarts

In de maand van het gebit kunt u het gebit zelfs gratis laten controleren door één van onze dierenartsen. Het regelmatig controleren van het gebit zorgt ervoor dat eventuele problemen snel worden opgespoord en verholpen. Hier vindt u onze contactgegevens voor het maken van een afspraak.

2. Regelmatig tandenpoetsen

Begin al vanaf jonge leeftijd met het poetsen van de tanden. Het liefst elke dag, maar probeer het minimaal twee keer per week. Bij katten kan het wat lastiger zijn dan bij honden, maar oefening baart kunst. Wij hebben speciale tandenborstels en tandpasta die geschikt zijn voor katten. Gewone tandpasta kan namelijk giftig zijn. Mocht uw kat de tandenborstel niet willen accepteren, dan kan een gaasje om uw vinger met tandpasta wellicht helpen.

3. Kauwen op droogvoer

Kauwen houdt het gebit sterk. Bovendien is het een natuurlijke vorm van tandenpoetsen dat voor een deel tandaanslag kan voorkomen. Geef uw kat bij voorkeur droogvoer, dit stimuleert de doorbloeding van het tandvlees wat goed is voor de wortels. Heeft uw kat liever nat voer? Meng dan eens wat nat voer met droge brokken.

4. Ziet u tandsteen? Kom dan naar de dierenarts!

Eén van de meest voorkomende ongemakken van uw kat zijn aandoeningen van het gebit. Voedselresten, bacteriën en speeksel kunnen een witte aanslag op de kiezen veroorzaken, dit heet tandplaque. Wanneer dit niet tijdig wordt opgemerkt, kan het uitharden tot tandsteen. Tussen het tandsteen en tandvlees kunnen voedselresten en bacteriën achterblijven, die zorgen voor een tandvleesontsteking. Als in dit stadium geen behandeling plaatsvindt, zal de ontsteking zich uitbreiden naar het bot waardoor kiezen uiteindelijk zullen uitvallen.