Oormijt bij katten

Onlangs kwam er een kat bij ons in de kliniek met oormijt. Deze kleine parasieten zijn erg vervelend voor de kat, en heel besmettelijk. Het is dus belangrijk om deze beestjes snel te herkennen en te behandelen. 

Wat zijn oormijten?

Oormijt komt niet alleen voor bij katten, maar ook bij honden, konijnen en fretten. Het vaakst zien we ze bij kittens. Oormijten zijn kleine parasieten die leven van huidschilfers, oorsmeer en weefselvocht. Ze leven op de huid van de inwendige gehoorgang, maar ze kunnen ook voorkomen op de kop, in de nek en op het lichaam van uw kat. Het is een erg besmettelijke parasiet die door direct contact wordt overgebracht, meestal al in het nest. Katten kunnen honden besmetten en andersom. Het is dus heel belangrijk dat, wanneer u een vermoeden heeft dat uw huisdier oormijt heeft, meteen een afspraak maakt met één van onze dierenartsen.

Hoe herken ik oormijt?

Oormijten veroorzaken veel jeuk. Zo kunt u oormijt herkennen:

  • Krabben aan de oren
  • Kop scheef houden
  • Zwarte, korrelige afscheiding in de oorschelp door het krabben
  • Stinkende lucht uit de oren

Hoe weet ik zeker dat mijn kat oormijt heeft?

U kunt de symptomen wel herkennen, maar voordat de diagnose gesteld kan worden, moet de binnenkant van de gehoorgang worden bekeken door een dierenarts. Bovendien kunnen we controleren of er geen bijkomende ontsteking is.

Hoe wordt oormijt behandeld?

Oormijten kunnen onder andere behandeld worden door een zalf te gebruiken die de mijt doodt. Let op: volg altijd het advies van de dierenarts op en ga niet zelf aan de slag met zalfjes en druppels. Heeft u meerdere katten in huis, dan moeten zij tegelijkertijd behandeld worden omdat de mijten zeer besmettelijk zijn.

Heeft u vragen of twijfelt u of uw huisdier oormijt heeft? Neem dan contact op met onze dierenartsen.