Nieuw vaccin: Ziekte van Weil

Nieuw vaccin: Ziekte van Weil

Leptospirose is een bacteriële, besmettelijke ziekte die over de hele wereld voorkomt en wordt veroorzaakt door leptospiren. Van leptospiren bestaan veel soorten die verschillende ziektebeelden bij de hond kunnen veroorzaken. De ziekte van Weil is hiervan de meest bekende, maar ook andere vormen van leptospirose zijn bekend.

Wat is Leptospirose of de ziekte van Weil?
Leptospirose, waaronder de ziekte van Weil, is een wereldwijd bij honden voorkomende ziekte die door bepaalde bacteriën, leptospiren, wordt veroorzaakt. Leptospirose noemen wij een zoönose: de ziekte kan ook van hond op mens worden overgedragen. Gezien het groeiend aantal gevallen van besmetting met leptospirose bij mensen en honden in de afgelopen jaren is bescherming tegen deze verwekkers belangrijker dan ooit.

Verwekkers
Leptospirose wordt veroorzaakt door schroefvormige, beweeglijke bacteriën (leptospiren), die vooral door knaagdieren (muizen, ratten) en besmette honden in de omgeving verspreid worden. Bij temperaturen van 18°C of hoger kunnen zij tot wel zes weken in de grond overleven en in warm, stilstaand water wel drie maanden en langer. Vandaar ook dat veel besmettingen zich in de warme zomermaanden voordoen.

Hoe loopt mijn hond besmetting op?MDK-leptospirose

Via urine scheiden geïnfecteerde honden leptospiren uit en besmetten daarmee de leefomgeving. Met name uitlaatplaatsen, grasvelden en stilstaand (zwem)water zijn beruchte besmettingshaarden. Kleine knaagdieren, zoals muizen en ratten, spelen een rol bij de verdere verspreiding en instandhouding van leptospiren in het milieu. Een hond raakt besmet doordat leptospiren vanuit de leefomgeving via de slijmvliezen of via wondjes het lichaam van de hond binnendringen. Vervolgens verspreiden ze zich via het bloed naar verschillende organen.

Wat zijn de symptomen?
De eerste vrij algemene symptomen in het ziekteproces zijn verminderde eetlust, braken en koorts. Als de ziekte verergert, doen zich, afhankelijk van de betrokken organen, andere symptomen voor. De dieren zijn uitgeput, hebben soms geelzucht, trillende spieren of bloederige diarree door ernstige beschadiging van het maagdarmkanaal. Aantasting van de nieren leidt ertoe dat de dieren frequent moeten plassen en resulteert vaak in uitval van de nieren. Ook aantasting van de longen is mogelijk; in dat geval zien we dat de dieren gaan hoesten (mogelijk met bloed) en benauwd zijn. Bij niet-gevaccineerde dieren heeft een ernstige leptospirose-infectie meestal een dodelijke afloop.

Behandeling
Een hond met leptospirose heeft intensieve medische zorg nodig. Naast behandeling van de symptomen, moeten besmette en zieke honden (met het oog op de zoönotische aard van de ziekte en de uitscheiding van ziekteverwekkers) vaak met antibiotica behandeld worden.

MDK-tibetaanVoorkomen is beter dan genezen: vaccineren dus!
Regelmatige vaccinatie is de belangrijkste voorzorgsmaatregel tegen leptospirose. Tot voor kort veroorzaakten vooral twee leptospirosesoorten (Canicola en Icterohaemorrhagiae) ziektegevallen in West-Europa. De huidige vaccins beschermen uitstekend tegen deze twee varianten. Echter, steeds vaker worden ook andere varianten in West-Europa aangetroffen (Australis en Grippotyphosa). De huidige vaccins beschermen hier niet tegen.
Om bescherming te bieden tegen de opkomst van deze nieuwe varianten van leptospirose is er nu een nieuw vaccin beschikbaar.

Nieuw vaccin
Het nieuwe vaccin biedt zoals hierboven vermeld ook bescherming tegen de nieuwe varianten van leptospirose. Wanneer uw hond nog niet eerder is gevaccineerd met deze nieuwe variant, zal er een herhaling (booster) moeten plaatsvinden na 4 weken om optimale bescherming te bieden. Voor pups geldt hetzelfde, echter veelal wordt dit in het huidige vaccinatieschema standaard verwerkt. Het vaccin vermindert de uitscheiding van leptospiren via de urine en daarmee het risico van besmetting van hond op hond, maar tevens van hond op mens. Wij bieden de boostervaccinatie voor een speciaal tarief aan. Vraagt u de assistente om meer informatie.

Afspraak
Wanneer u uw hond optimaal wil beschermen tegen Leptospirose, maak dan een afspraak bij Mijn Dierenkliniek:

Mijn Dierenkliniek Leiden | Boshuizerlaan 26 | 071 – 576 40 58
Mijn Dierenkliniek De Mare | Willemstraat 52 | 071 – 521 83 93

Deel dit via:
Translate »