Gebit van het konijn

Een konijn heeft behalve snijtanden ook meerdere kiezen. Net als de snijtanden, groeien de kronen van de kiezen gedurende het hele leven van een konijn door.
Dit betekent dat die elementen moeten afslijten door hun maalbeweging tegen elkaar aan. Wanneer de tanden of kiezen scheef staan kan ook het slijtage proces scheef verlopen en ontstaan er pijnlijke haken aan de kiezen. De tanden groeien alle kanten op en kunnen ook door de lip of wang heen groeien. Het eten is dan erg moeilijk en wanneer het te pijnlijk wordt begint het dier te kwijlen en te rommelen met het voer en zal uiteindelijk het eten helemaal voor gezien houden. De veranderde voedselopname heeft ernstige gevolgen voor de rest van het darmkanaal.

Er zijn een aantal redenen waarom tanden en kiezen scheef kunnen gaan staan:

mijndierenkliniek-gebit-konijn-lange-snijtanden

  • Allereerst spelen erfelijke factoren een rol. Sommigen konijntjes worden al geboren met een scheef gebit. De problemen beginnen dan uiteraard al op jonge leeftijd. Fokkers zullen streng tegen deze afwijking moeten selecteren. Dit gebeurt helaas echter lang niet altijd.
  • Kiezen kunnen ook scheef gaan staan op latere leeftijd. Dit begint met een botontkalking van de kaken en een verandering van de kwaliteit van de kiezen en het kaak bot. De kiezen komen steeds losser in de tandkas komen te staan en ook steeds schever. Ook nu zal het normale slijtage patroon veranderen en er onstaan haken en vergroeiingen. We denken dat de botkwaliteit verandert doordat we onze konijnen niet goed voeren.

Meestal wordt een normaal samengesteld knaagdier voer gebruikt, maar we geven er zoveel van dat onze dieren de lekkere dingen eruit eten en de gezonde dingen laten liggen. Wanneer we die dan weggooien en weer vervangen voor vers voer kan het dier op de lange termijn enorme voedingstekorten oplopen. Ook het gebrek aan beweging en zonlicht zou een rol kunnen spelen bij de ongezonde verandering in de stofwisseling van het dier. U kunt dus aan preventie doen door uw konijn meer te laten bewegen, meer zonlicht te geven en beperkt te voeren dat wil zeggen: niet meer dan 25-30 gram brokjes per kilo lichaamsgewicht per dag. Nog beter is de samengestelde voeders te vervangen voor pelletvoer (bijv. Science Selective) zodat uw dier niet meer in staat is te selecteren. Daarnaast is het verstrekken van hooi dus erg belangrijk.

Haken op de kiezen

Wanneer zich eenmaal haken gevormd hebben, dan kunnen deze gevijld worden – ook scheve tanden kunnen mijndierenkliniek-gebit-cavia-brugvormingbijgehouden worden door freesen of knippen. Vaak moet dit onder narcose gebeuren omdat deze behandeling voor het dier nogal wat stress oplevert. Kiezen groeien meestal weer in 3-6 maanden aan, tanden veel sneller gemiddeld 6 weken. Het is het best het dier goed in de gaten te houden en zodra er een verandering in het eetpatroon optreedt direct voor controle naar de dierenarts te gaan.

Let wel ‘te lange tanden’ kan nooit een reden zijn om ze in te korten. Knaagdier tanden zijn altijd lang en dat hoort zo. Ze moeten gefreesd worden op het moment dat ze scheef groeien en niet meer op elkaar staan.

Deel dit via:
Translate »