mdk-kat

Suikerziekte (diabetes mellitus) bij de kat

Het is soms best even schrikken voor een eigenaar, wanneer de dierenarts aangeeft dat zijn/haar kat suikerziekte heeft. De ervaring leert echter dat het bijna altijd goed te doen is, zeker wanneer het hele gezin zich ervoor inzet.
Maar wat is suikerziekte nu precies?

In de darmen wordt voedsel afgebroken tot voor het lichaam bruikbare bouw- en brandstoffen. Glucose (suiker) is een brandstof die het lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Vanuit de darmen wordt de glucose opgenomen in het bloed en door het hormoon insuline wordt de glucose uit het bloed gehaald om als brandstof te worden gebruikt voor bijv. de spieren en de organen. In het geval van suikerziekte kan het lichaam zelf dus niet voor voldoende insuline zorgen om glucose af te breken tot brandstof voor het lichaam.

“In de meeste gevallen is uw kat met diabetes prima in staat een normaal en gelukkig leven te lijden, mits het goed behandeld wordt. Laat mij u hiermee helpen.” – Linsey Aandewiel-Marijnen, diabetesconsulente
Wat voor soort klachten krijgt uw huisdier hiervan?
  • 1Veel drinken
  • 2Veel plassen
  • 3Veel eten
  • 1Vermageren
  • 2Veel slapen
  • 3Slechte, mottige vacht
Hoe komen we tot de diagnose suikerziekte?

In de meeste gevallen valt 1 of meerdere van de bovenstaande symptomen op. Wanneer uw huisdier dit soort klachten heeft is dit voor ons meestal aanleiding om verder onderzoek te gaan doen. We kunnen op de volgende manieren de diagnose van suikerziekte vaststellen.

  • Bloedonderzoek
  • Urine onderzoek

Op het moment dat een dier suikerziekte heeft zien we in het bloedonderzoek een verhoogde concentratie van glucose. Aan de hand van deze uitslag zullen we het bloed opsturen naar het laboratorium om het fructosamine-gehalte in het bloed te bepalen. Met een fructosamine bepaling kunnen we zien of een dier al langere tijd verhoogde glucoseconcentratie in zijn bloed heeft. Wanneer dit inderdaad het geval is dan heeft uw huisdier suikerziekte.

Ook met een urine-onderzoek kunnen we aanwijzingen vinden voor suikerziekte. Wanneer er glucose wordt gevonden in de urine hebben we een redelijke aanwijzing voor suikerziekte; bloedonderzoek zal dan volgen.

Hoe ontstaat suikerziekte bij een kat?

Er zijn een aantal omstandigheden die er voor kunnen zorgen dat uw kat suikerziekte kan krijgen. Een hele bekende is overgewicht. Een andere bekende is het langdurig gebruik van bepaalde medicijnen zoals corticosteroïden (prednison).

Hoe wordt suikerziekte behandeld?

Suikerziekte dient behandeld te worden door het toedienen van insuline. Het toedienen van de insuline dient te gebeuren op vaste tijdstippen van de dag, met tussenpozen van 12 uur. In de meeste gevallen is uw kat prima in staat een normaal en gelukkig leven te lijden, wanneer het goed is ingesteld. Dit instellen is zeer belangrijk!

Insuline is een middel dat niet zomaar op gevoel gegeven kan worden. Glucosemetingen zijn daarom absoluut noodzakelijk om een dier op de juiste hoeveelheid insuline in te stellen. In het begin van het traject zullen de controles wekelijks zijn, naar mate een dier beter ingesteld is en stabiel is zullen deze controles worden uitgebreid naar maandelijks en uiteindelijk eens per kwartaal of nog langer.

Deel dit via:
Translate »