mdk-kat

Hyperthyreoïdie bij de kat

Hyperthyreoïdie oftewel een te snel werkende schildklier is een aandoening die veel voorkomt bij oudere katten. De cellen in het lichaam die verantwoordelijk zijn voor de productie van schildklier hormoon gaan groeien en te snel werken, waardoor er veel meer schildklier hormoon in het bloed komt dan normaal. Het schildklier hormoon zorgt er normaal voor dat de stofwisseling van de kat op een bepaald niveau draait. Als een kat een te grote hoeveelheid schildklier hormoon in zijn bloed heeft, zorgt dit er voor dat de stofwisseling te snel werkt. Hierdoor verbrand de kat veel meer calorieën dan normaal.
Symptomen
  • 1Vermageren
  • 2Verhoogde eetlust
  • 3Onrust
  • 4Meer drinken en plassen
  • 5Braken
  • 6Diarree

In 10 procent van de gevallen is de kat juist sloom en eet hij of zij slecht.

Een kat met hyperthyreoïdie is in principe goed te behandelen en heeft eenzelfde levensverwachting als een gezonde kat. – Drs. M.(Margaux) Kuijlaars
Hoe stellen wij de diagnose?

Middels bloedonderzoek word de hoeveelheid T4 (schildklier hormoon) in het bloed bepaald. Als het T4 gehalte duidelijk te hoog is, dan is de diagnose gesteld. Soms zien wij echter dat de T4 nog binnen de normaal grens is ook al zijn de symptomen van de kat erg verdacht voor hyperthyreoïdie. De T4 waarden in het bloed die schommelen behoorlijk, waardoor de kat met momenten mischien een hoog normaal T4 heeft, en met andere momenten een te hoog T4 heeft. Deze kat is dan alsnog een schildklier patiënt. Ook kunnen andere ziektes er voor zorgen dat de T4 waarden vals laag is, de kat heeft dan en een andere ziekten en een schildklier probleem. Uiteraard zijn er nog meer ziektes die qua symptomen mischien een beetje op hyperthyreoïdie lijken, maar er speelt soms toch echt iets anders dan een te snel werkende schildklier.

Behandeling

Medicatie:
Er zijn medicijnen op de markt die in staat zijn een te snel werkende schildklier af te remmen. Wanneer de kat gediagnosticeerd is met hyperthyreoïdie en u besluit met pilletjes te gaan behandelen dan word er een start dosering ingesteld. Na 3 weken medicatie word er opnieuw bloed afgenomen ter controle van de T4. Indien nodig kan de dosering dan verder aangepast worden. Een behandeling met deze tabletjes is levens lang.

Voor sommige katten kan een speciale oorzalf een oplossing bieden, wanneer de kat absoluut geen pillen is in te geven.

Chirurgie:
Het is in theorie mogelijk om de schildklier van de kat operatie te verwijderen. Dit is echter niet altijd zonder risico’s.

Behandeling met Radioactief Jodium:
Nadat er een schildklierscan gemaakt is krijgt de kat een injectie met radioactief jodium, dit zorgt er voor dat de schildklier minder snel gaat werken. Uiteraard kan deze handeling alleen uitgevoerd worden in specialistencentra. Normaliter is de kat na een behandeling met Radioactief Jodium klachten- en medicijnvrij.

Voeding (Y/D Hills):
De schildklier heeft jodium nodig om T4 te maken. Dit jodium word opgenomen uit de voeding. Het Y/D dieet van Hills is een speciaal ontwikkeld dietvoeder dat arm is aan jodium. Het gebrek aan jodium in het voer zorgt ervoor dat de schildklier veel minder in staat is om T4 aan te maken. Als de kat uitsluitend Y/D krijgt, zou er binnen 3 weken duidelijk een verbetering van de klinische klachten moeten optreden. Helaas mag de kat buiten het dieet om niets eten, omdat het jodium in andere voeders het effect van het Y/D dieet teniet doen.

Deel dit via:
Translate »