Van harte gefeliciteerd met uw kitten! Nu u een kitten heeft zijn er een aantal dingen belangrijk te weten om de gezondheid van uw kleine dibbes optimaal te houden. Leest u daarom deze informatie aandachtig door. U vindt informatie over vaccineren, ontwormen en ontvlooien.

Vaccineren
Om de immuniteitsopbouw van uw kitten zo optimaal mogelijk te laten verlopen is het van groot belang dat uw kitten volgens het juiste schema gevaccineerd wordt. Wanneer een kitten 8 weken is krijgt hij/zij de zogeheten “kitten-enting”. Bij raskatten is dit soms al door de fokker gedaan.
Dan, op de leeftijd van 12 weken krijgt uw kitten de zogeheten mdk-kittens”cocktail” bestaande uit kattenziekte en niesziekte. Wanneer dit vaccinatieschema netjes is doorlopen, is uw kitten beschermd tegen de meest voorkomende kattenziektes en heeft hij/zij een optimale immuniteitsopbouw.
Na deze eerste reeks vaccinaties is het advies om elk jaar opnieuw te vaccineren (enkele injectie). Op deze manier krijgt uw kat de optimale bescherming die hij/zij verdient. U ontvangt van ons automatisch een oproep voor het volgende jaar.

Ontworming
Niet alleen virussen vormen een bedreiging voor de gezondheid van uw kitten. Ook wormen kunnen flink wat ellende veroorzaken. Denkt u aan diarree en andere maag- of darmklachten. Naast ziekte van uw kitten kunnen bepaalde wormen ook bij de mens ziekte veroorzaken. De spoelworm is daar een goed voorbeeld van. Daarom adviseren wij uw kitten regelmatig te ontwormen. Zeker wanneer er kleine kinderen in uw gezin zijn.
Het advies voor uw kitten luidt: tot de leeftijd van een half jaar, elke maand ontwormen. Dit kan met een ontwormingspasta, een pilletje, of een pipetje in de nek. De juiste hoeveelheid ontwormingsmiddel wordt bepaald aan de hand van het gewicht van uw kitten. Weeg hem/haar daarom regelmatig om de juiste dosering te kunnen geven.

Na het eerste halfjaar is het advies om 4 keer per jaar te ontwormen.

Ontvlooien
Iedereen kent ze wel, die kleine springerige beestjes die voor zoveel jeuk zorgen. Natuurlijk wilt u uw kat vlo-vrij houden. Om dat te bewerkstelligen druppelt u elke maand een ontvlooingspipetje in de nek van uw kitten. Er zijn diverse merken te verkrijgen maar wij raden u aan het middel bij ons aan te schaffen. Daarvan weten wij immers zeker dat het werkt. Ontvlooien mag in principe al vanaf 6 weken leeftijd, maar wel met het juiste middel. Niet elk merk mag al vanaf 6 weken leeftijd gegeven worden. Vraagt u onze assistente om meer informatie.

Deel dit via:
Translate »