mdk-kat

Artrose bij de kat

Artrose is in feite een ander woord voor slijtage van de gewrichten. Dit kan meerdere oorzaken hebben en wij zien het regelmatig bij oudere dieren. Logisch ook, want door de jaren heen worden de gewrichten natuurlijk veelvuldig belast.

Hoe herkent u artrose bij uw kat?
Bij de kat zijn artroseklachten niet altijd even gemakkelijk te herkennen. Dit is anders bij de hond. Bij de kat uiten de klachten zich vaak in een veranderd gedrag. Meer slapen, minder vaak aan de krabpaal, niet meer op de bank of op het aanrecht springen.

 • 1Stram lopen
 • 2Niet of minder springen
 • 3Meer slapen
 • 4Minder spelen
 • 5Chagrijnig
 • 6Pijnuitingen bij aaien
Artrose is helaas niet te genezen. Maar de klachten kunnen wel beperkt worden. Wanneer u vermoedt dat uw huisdier last heeft van artrose, maak dan een afspraak! – Drs. R.R.(Robbert) Kermani

Onderzoek
Een gedegen orthopedisch onderzoek en röntgenfoto’s kunnen artroseklachten aan het licht brengen. Wanneer u twijfelt, bel Mijn Dierenkliniek en maak een afspraak. Onze dierenartsen kunnen u goed informeren.

Behandeling
Een “genezing” van artrose bestaat niet, helaas. Maar de klachten kunnen wel tot een minimum beperkt worden. Er zijn een aantal speerpunten die hierbij belangrijk zijn:

 • Pijnstilling
 • Voeding
 • Voedingssupplementen
 • Gewichtsreductie
 • Beweging

Pijnstilling
Pijnstilling is absoluut belangrijk. Artrose doet immers pijn en geeft een ontstekingsreactie. Middels specifieke pijnstilling kunnen wij de ontstekingsreacties in de gewrichten verminderen en zodoende de pijn bestrijden.

Voeding
Een uitgebalanceerd dieet kan erg veel bijdragen aan het reduceren van de klachten van artrose. Vooral voeding die rijk is aan omega 3 vetzuren helpen de ontstekingsreacties in de gewrichten te verminderen.

Voedingssupplementen
Voedingssupplementen kunnen goed helpen bij het verminderen van de klachten van artrose. Hoewel wetenschappelijk nog steeds niet goed aangetoond zien wij bij Mijn Dierenkliniek toch wel duidelijk verbetering bij gebruik van supplementen die Glucosaminen en Chondroitine bevatten. Ook essentiële vetzuren (omega 3: visolie) spelen een rol bij het verminderen van artoseklachten. Belangrijk is echter wel de juiste samenstelling en vorm van deze stoffen te gebruiken. Vraag advies aan onze dierenartsen voor het meest geschikte supplement.

Gewichtsreductie
Overgewicht is een onderschat probleem bij artrose. Maar bedenkt u eens, mensen met overgewicht krijgen vaak last van hun gewrichten, dus waarom katten niet? Hoe meer gewicht op de gewrichten “duwt”, hoe eerder artoseklachten. Kom uw kat dan ook even wegen bij ons en vraag ons om advies.

Beweging
Een gedoseerde beweging zoals dat heet kan helpen de artroseklachten te verminderen. Maarja, hoe laat je een kat nu minder bewegen? Dit is natuurlijk erg lastig. Zorg ervoor dat de piekbelasting verdwijnt, dus niet al te lang laten spelen met een muisje of bijvoorbeeld een laserlampje.

Deel dit via:
Translate »