Brexit

Invoercontroles op huisdieren na 29 maart

Bent u van plan om samen met uw huisdier van of naar het Verenigd Koninkrijk te reizen na 29 maart? Let dan goed op! Het ziet er namelijk naar uit dat u dan onder andere te maken zult krijgen met invoercontroles van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de douane.

Brexit: deal or no deal
Dit heeft alles te maken met de Brexit: het Verenigd Koninkrijk stapt uit de EU. Wanneer dit op 29 maart gebeurt zonder een akkoord, zullen huisdieren vanaf dat moment aan verschillende invoereisen moeten voldoen. Voldoet uw huisdier niet aan deze eisen, dan zal het dier na binnenkomst in Nederland in quarantaine genomen worden.

Hondsdolheid
De dieren die met je meereizen moeten gechipt zijn en ingeënt worden tegen hondsdolheid. Doe dit ruim voor vertrek! De dieren moeten namelijk een bloedtest ondergaan voor ze het land in mogen. Uit deze test moet blijken of de vaccinatie tegen hondsdolheid zijn werk goed heeft gedaan. Het is op dit moment nog niet duidelijk of de EU-landen de bloedtest gaan verplichten, maar volgens het NVWA is dit zeer waarschijnlijk.

Bloedtest
Wanneer u vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland reist, is het verstandig om middels een bloedtest te laten controleren of de inenting tegen hondsdolheid is aangeslagen. Op dit moment is er nog geen uitsluitsel of de bloedtest daadwerkelijk nodig is, maar het is zeer aannemelijk dat het Verenigd Koninkrijk niet wordt geplaatst op de landenlijst met laag rabiës risico. Met uw huisdier terugreizen naar de Europese Unie kan dan problemen opleveren.

Paspoort
Als u buiten de landsgrenzen treedt, is het essentieel dat u in het bezit bent van geldig reisdocument (meestal uw paspoort). Zonder kom je nergens. Voor het reizen van en naar het Verenigd Koninkrijk geldt dat na de Brexit ook voor uw huisdier. U dient een Europees dierenpaspoort of een gezondheidscertificaat afgegeven door de officiële autoriteit van het Verenigd Koninkrijk te hebben. Let op: voor de terugreis kunnen andere regels gelden dan voor de terugreis.

Andere gevolgen no deal-Brexit
Naast de strenge invoercontroles op huisdieren is het ook mogelijk dat de beschikbaarheid van diergeneesmiddelen en medische hulpmiddelen beïnvloed zal worden door een harde Brexit. Op dit moment is het nog niet duidelijk of we hier daadwerkelijk hinder van zullen ondervinden.

Kijk voor actuele informatie over huisdieren en de Brexit op: https://www.nvwa.nl/onderwerpen/brexit/particulieren/uw-huisdier-meenemen-vanuit-het-verenigd-koninkrijk 

Deel dit via:
Translate »