Wie zorgt er voor uw huisdier als u dat niet meer kunt?

Het is geen prettig onderwerp om over na te denken, maar er kan iets gebeuren waardoor u niet meer voor uw huisdier kunt zorgen. Heeft u al eens nagedacht wat er met uw hond of kat moet gebeuren als u er niet meer bent?

Huisdierenclausule

Het is mogelijk om wensen rondom het verzorgen van uw huisdieren vast te leggen in een testament. Hierin kunt u bijvoorbeeld iemand aanstellen die uw huisdier erft. Ook kunnen andere wensen worden opgenomen, bijvoorbeeld als u wilt dat twee honden bij elkaar blijven of dat de dieren niet naar het asiel gaan.

Levenstestament

Deze wensen kunt u ook laten opnemen als u nog leeft, maar bijvoorbeeld door ouderdom of ziekte geen zorg meer kunt dragen voor uw huisdier. In een levenstestament kunt u ook iemand aanwijzen die de beslissingen maakt wanneer u dat niet meer kunt.

Legaat

Er kan ook een legaat worden opgesteld in het testament. Dit is een geldbedrag dat u nalaat aan een specifiek persoon of organisatie voor de verzorging voor het huisdier. Dit is een geldbedrag dat u nalaat aan een specifiek persoon of organisatie voor de verzorging voor het huisdier.

Wat als familieleden niet kunnen helpen?

Het kan voorkomen dat er geen familieleden of vrienden voor de huisdieren kunnen of willen zorgen. Daarvoor zijn er verschillende opties om de dieren alsnog een goed thuis te geven, waaronder Stichting Verhuisdieren. Dit is een platform waar mens en dier aan elkaar gekoppeld worden, op een verantwoorde manier. Het is, vanzelfsprekend, enorm belangrijk dat de dieren bij de nieuwe eigenaar passen, om te voorkomen dat er voor het dier opnieuw een baas gezocht moet worden.

Er zijn dus verschillende opties voor het opvangen van huisdieren na ziekte of overlijden. Het is begrijpelijk dat u dit niet in korte tijd beslist. Ons advies is: praat er eens over met uw partner of familie als u daar klaar voor bent, dit kan al voor meer duidelijkheid zorgen.

Deel dit via:
Translate »