Huisdieren en vakantie: meenemen of niet?

De zomervakantie is aangebroken. Dit betekent dat veel baasjes voor een lastige keuze staan. Gaat het huisdier mee op reis, of wordt er een onderkomen geregeld? Op basis van de website en adviezen van het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren worden er in dit artikel een aantal tips op een rij gezet.

Pension of oppas

Als u ervoor kiest uw huisdier thuis te laten, zorg er dan voor dat er iemand die in de buurt woont regelmatig controleert of er voldoende eten en drinken klaarstaat. Als dit geen optie is, zijn er in Nederland veel plaatsen waar honden, katten, konijnen, fretten en dergelijken verzorgd kunnen worden door professionals. Let bij pensions goed op of deze een geldig bewijs van vakbekwaamheid hebben, wat sinds 2014 wettelijk verplicht is. Zo bent u er zeker van dat de beheerder is opgeleid om honden en katten te houden. Als u kiest voor een pension, is het daarnaast raadzaam dit op tijd te regelen omdat deze volgeboekt kunnen raken. Reptielen worden niet graag uit hun vertrouwde omgeving gehaald, voor deze dieren is een oppas aan huis daarom de beste oplossing.

Mee op reis

Als u uw huisdier meeneemt op vakantie, controleer dan van tevoren of uw verblijfplaats huisdieren toestaat. Bedenk ook of uw bestemming geschikt is voor uw dier, en dus niet te warm of te ver weg. Bij een lange autoreis zijn comfort, water en stoppauzes erg belangrijk. Als u daarentegen met het vliegtuig reist, ga dan eerst na welke regels de betreffende luchtvaartmaatschappij hanteert. Als u buiten Europa reist is het noodzakelijk om een Europees dierenpaspoort te hebben, welke verkrijgbaar is bij Mijn Dierenkliniek. Vergeet tot slot niet te achterhalen welke regels er in uw vakantieland gelden omtrent huisdieren: in Frankrijk en Oostenrijk bestaan er bijvoorbeeld afwijkende regels over hondenrassen en aanlijnen.

Vaccinaties

Wanneer u uw huisdier meeneemt op reis, dient u ten slotte ook aan vaccinaties te denken. Honden, katten en fretten moeten minimaal 21 dagen voor vertrek een injectie tegen hondsdolheid toegediend krijgen. Controleer op vakantie of uw dier zich prettig voelt en genoeg drinkt, en neem het vertrouwde voer van thuis mee.

Mijn Dierenkliniek wenst alle dieren en baasjes een prettige zomervakantie!

Deel dit via:
Translate »