Huisdier vermist? Eerder terug met de chip

Heel Nederland heeft weer zomervakantie en hoewel we misschien niet (ver) op vakantie gaan, u moet er niet aan denken dat u uw hond of kat kwijtraakt. Zeker niet in een onbekende omgeving. 

Wat is chippen?

Wanneer u uw hond of kat laat chippen, wordt er een klein buisje van 14 mm onder de huid gebracht met behulp van een holle naald. Dit buisje bevat een microchip die een signaal afgeeft zodra er een zogeheten chipreader (afleesapparaat) in de buurt gebracht wordt. Het signaal is in feite het doorgeven van een uniek nummer dat gekoppeld is aan de naam van uw huisdier en uw NAW-gegevens.

Als uw hond of kat is weggelopen kan men -wanneer iemand hem/haar vindt- gemakkelijk de chip aflezen met een afleesapparaat en via internet uw NAW-gegevens achterhalen. Op deze manier bent u er zeker van dat uw huisdier traceerbaar is.

Chippen bij hond verplicht

Het chippen van een hond is verplicht. U moet uw hond binnen zeven weken na de geboorte laten chippen en registeren. Heeft u een hond geïmporteerd uit het buitenland? Dan moet hij in het buitenland al gechipt zijn voordat hij in Nederland komt. Chipt u uw hond niet, dan riskeert u een boete die fors kan oplopen.

Het chippen van katten is (nog) niet verplicht. De Tweede Kamer is wel voor een verplichting, omdat jaarlijks zo’n 35 duizend katten in het asiel terechtkomen, waarvan de eigenaar vaak onbekend is.

Het chippen doet u bij een van onze dierenartsen. Zij registreren uw huisdier dan ook meteen.

Meer informatie? Bekijk onze uitgebreide pagina over chippen.

Deel dit via:
Translate »