Je huisdier verzekeren? Robbert Kermani geeft duidelijkheid

We begrijpen dat u twijfels heeft bij de vraag of u uw huisdier moet verzekeren. Is het te duur of geeft het juist wat meer zekerheid? Onze dierenarts en eigenaar van MijnDierenkliniek Robbert Kermani had een interview voor Linda magazine om daar duidelijkheid over te geven.

Vooral bij puppy’s

De meeste baasjes sluiten een verzekering af voor hun hond, met name puppy’s. Eén op de vijf dierenverzekeringen wordt afgesloten voor een kat. De stijging komt volgens een woordvoerder van Reaal Dier & Zorg door een maatschappelijke trend. “Honden en katten worden steeds meer als volwaardig lid van het gezin gezien”, legde ze uit.

‘Je krijgt relatief betere zorg’

Heeft het ook echt zin? Volgens dierenarts Robbert Kermani van praktijk ‘Mijn Dierenkliniek’ uit Leiden wel. “Je doet dit natuurlijk vooral om onvoorziene hoge uitgaven te kunnen betalen.” Hij vertelt dat bijvoorbeeld orthopedische ingrepen en chemotherapie bij huisdieren tot flinke kosten kunnen leiden. “Het voordeel van verzekeren is dat het huisdier relatief betere diergeneeskundige zorg krijgt. Het is niet voor niets dat er nog altijd een beduidend aantal mensen noodgedwongen kiest voor de amputatie van de poot, in plaats van een orthopedische ingreep door een specialist waardoor het dier de poot had kunnen behouden. In sommige gevallen kiest men zelfs voor euthanasie.”

Alsnog uit eigen portemonnee

Er kleven ook nadelen aan het verzekeren van je huisdier. Allereerst de kosten: “Wanneer je geen aanspraak hoeft te doen op de verzekering, ben je toch de maandelijkse premie kwijt. Maar: dan is er in ieder geval niets ernstigs met je huisdier gebeurd.” Daarnaast moet je ook goed opletten waarvoor je precies verzekerd bent: “Veel verzekeringsmaatschappijen wijzigen jaarlijks hun algemene voorwaarden, waardoor sommige huisdiereigenaren onverwacht de pineut zijn op het moment dat hun dier zorg nodig heeft. Plots blijkt een bepaald type behandeling niet meer gedekt te zijn en moet je alsnog zelf alles betalen.”

‘Denk goed na’

Ook blijken niet alle verzekeringen honderd procent van de specialistische behandelingen te vergoeden én sluiten ze bepaalde rasaandoeningen uit. “Kortom: denk goed na of je je huisdier wilt verzekeren of niet”, aldus Kermani. “Kijk naar je financiële situatie, de leeftijd van het huisdier, het type ras en de hierbij veel voorkomende medische problematiek. Laat je daarbij informeren door een dierenarts. Wij willen namelijk de beste medische zorg bieden.”

Spaarpotje als alternatief

Vind je een verzekering onnodig, of heb je er het geld niet voor over? “Dan is een spaarpotje een goed alternatief”, vertelt Kermani. Maar, waarschuwt hij, “soms is het gespaarde bedrag niet toereikend. Ook moet je een ijzeren discipline hebben om het potje niet te gebruiken voor andere zaken.”

Deel dit via:
Translate »