mijn-dierenkliniek-zieke-hond

Suikerziekte (diabetes mellitus) bij de hond

Het is soms best even schrikken voor een eigenaar, wanneer de dierenarts aangeeft dat zijn/haar hond suikerziekte heeft. De ervaring leert echter dat het bijna altijd goed te doen is, zeker wanneer het hele gezin zich ervoor inzet.
Maar wat is suikerziekte nu precies?

In de darmen wordt voedsel afgebroken tot voor het lichaam bruikbare bouw- en brandstoffen. Glucose (suiker) is een brandstof die het lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Vanuit de darmen wordt de glucose opgenomen in het bloed en door het hormoon insuline wordt de glucose uit het bloed gehaald om als brandstof te worden gebruikt voor bijv. de spieren en de organen. In het geval van suikerziekte kan het lichaam zelf dus niet voor voldoende insuline zorgen om glucose af te breken tot brandstof voor het lichaam.

“In de meeste gevallen is uw hond met diabetes prima in staat een normaal en gelukkig leven te lijden, mits het goed behandeld wordt. Laat mij u hiermee helpen.” – Linsey Aandewiel-Marijnen, diabetesconsulente
Wat voor soort klachten krijgt uw hond hiervan?
  • 1Veel drinken
  • 2Veel plassen
  • 3Veel eten
  • 1Vermageren
  • 2Veel slapen
  • 3Troebele lenzen (staar)
Hoe komen we tot de diagnose suikerziekte?

In de meeste gevallen valt 1 of meerdere van de bovenstaande symptomen op. Wanneer uw hond dit soort klachten heeft is dit voor ons meestal aanleiding om verder onderzoek te gaan doen. We kunnen op de volgende manieren de diagnose van suikerziekte vaststellen.

  • Bloedonderzoek
  • Urine onderzoek

Wanneer uw hond suikerziekte heeft zien we in het bloed een verhoogde concentratie van glucose. Meestal is de waarde hoger dan 12 mmol/L, terwijl de normaalwaarde ligt tussen de 4 en 6 mmol/L.

Ook met een urine-onderzoek kunnen we aanwijzingen vinden voor suikerziekte. Wanneer er glucose wordt gevonden in de urine hebben we een redelijke aanwijzing voor suikerziekte; bloedonderzoek zal dan volgen.

Hoe ontstaat suikerziekte bij een hond?

Er zijn een aantal omstandigheden die er voor kunnen zorgen dat uw hond suikerziekte kan krijgen. Een hele bekende is overgewicht. Een andere bekende is het langdurig gebruik van bepaalde medicijnen zoals corticosteroïden (prednison).

Hoe wordt suikerziekte behandeld?

Suikerziekte dient behandeld te worden door het toedienen van insuline. Het toedienen van de insuline dient te gebeuren op vaste tijdstippen van de dag, met tussenpozen van 12 uur. In de meeste gevallen is uw hond prima in staat een normaal en gelukkig leven te lijden, wanneer het goed is ingesteld. Dit instellen is zeer belangrijk!

Insuline is een middel dat niet zomaar op gevoel gegeven kan worden. Glucosemetingen zijn daarom absoluut noodzakelijk om uw hond op de juiste hoeveelheid insuline in te stellen. In het begin van het traject zullen de controles wekelijks zijn, naar mate uw hond beter ingesteld is en stabiel is zullen deze controles worden uitgebreid naar maandelijks en uiteindelijk eens per kwartaal of nog langer.

Deel dit via:
Translate »