mijn-dierenkliniek-zieke-hond

Hypothyreoïdie bij de hond

Bij volwassen honden zijn er twee oorzaken van hypothyreoïdie (een te traag werkende schildklier). Veruit de meest voorkomende vorm is de spontane immuun gemedieerde hypothyreoïdie. Hierbij krijgt het immuunsysteem van de hond het voor elkaar om langzaam de schildklier te beschadigen. Wat ook voorkomt maar veel zeldzamer is, is dat het TSH hormoon wat in de hersenen gemaakt word en de schildklier hoort te activeren, dit niet meer doet. De schildklier zelf is gezond, maar word door een of andere reden niet vanuit de hersenen aangestuurd.

Vooral jong volwassenen en honden van middelbare leeftijd zouden hypothyreoïdie kunnen ontwikkelen. Het is bekend dat grote honden meer kans hebben op hypothyreoïdie dan kleinere honden, maar er is verder geen ras of geslachtspredispositie.

Wat zijn de symptomen van hypothyreoïdie?

De symptomen van hypothyreoïdie ontstaan meestal geleidelijk. Vaak valt op dat de hond sloom/lusteloos word. De huid en vacht kunnen veranderen: denk aan kaalheid en pigmentatie van de huid. De huid kan ook dikker worden en vocht gaan vast houden. Gewicht toename ondanks onveranderde of zelfs verminderde eetlust zien wij nog wel eens. In sommige gevallen kan kreupelheid zelfs veroorzaakt worden door hypothyreoïdie.

  • 1Sloom/Lusteloos
  • 2Kaalheid/pigmentatie
  • 3Verdikte huid
  • 4Dikker worden
  • 5Verminderde eetlust
  • 6Kreupelheid
Met een beetje tijd en levenslange medicatie word de hypothyroïdie patiënt gelukkig meestal weer zo goed als de oude. – Drs. M.(Margaux) Kuijlaars

Onderzoek
De diagnose kan gesteld worden door middel van een bloedonderzoek. Bij de meeste honden met een te traag werkende schildklier is het schildklier hormoon (T4) te laag. Het is echter zo dat bepaalde medicaties of andere systemische ziektes er ook voor kunnen zorgen dat het T4 hormoon te laag is. In zo’n geval spreken wij van “sick euthyroid syndroom”.

Daarom word er vaak aanvullend bloedonderzoek gedaan om met meer zekerheid te kunnen zeggen of een hond een traag werkende schildklier heeft, of dat er misschien toch iets anders speelt.

Behandeling
De behandeling van immuun gemedieerde hypothyreoïdie is simpel en effectief. De hond krijgt tabletjes voorgeschreven waarin het schildklier hormoon zit wat hij of zij tekort komt.

Uiteraard moet er later nog wel met regelmaat gecontroleerd worden of de patiënt de juiste dosering aan medicatie krijgt.

Met een beetje tijd en levenslange medicatie word de hypothyroïdie patiënt gelukkig meestal weer zo goed als de oude.

 

Deel dit via:
Translate »