mijn-dierenkliniek-zieke-hond

Artrose bij de hond

Artrose is in feite een ander woord voor slijtage van de gewrichten. Dit kan meerdere oorzaken hebben en wij zien het regelmatig bij oudere dieren. Logisch ook, want door de jaren heen worden de gewrichten natuurlijk veelvuldig belast.

Hoe herkent u artrose bij uw hond?
Bij de hond zijn artroseklachten over het algemeen goed te herkennen. Stram lopen, moeilijk uit de mand komen en minder enthousiast spelen zijn symptomen die u over het algemeen wel herkent. Bij de kat uiten artroseklachten zich doorgaans in gedragsveranderingen en deze zijn meestal wat minder eenvoudig te herkennen.

 • 1Stram lopen
 • 2Moeilijk uit de mand komen
 • 3Meer slapen
 • 4Minder enthousiast spelen
 • 5Na een tijdje gaat het wel weer
 • 6Niet meer in de auto springen
Artrose is helaas niet te genezen. Maar de klachten kunnen wel beperkt worden. Wanneer u vermoedt dat uw huisdier last heeft van artrose, maak dan een afspraak! – Drs. R.R.(Robbert) Kermani

Onderzoek
Een gedegen orthopedisch onderzoek en röntgenfoto’s kunnen artroseklachten aan het licht brengen. Wanneer u twijfelt, bel Mijn Dierenkliniek en maak een afspraak. Onze dierenartsen kunnen u goed informeren.

Behandeling
Een “genezing” van artrose bestaat niet, helaas. Maar de klachten kunnen wel tot een minimum beperkt worden. Er zijn een aantal speerpunten die hierbij belangrijk zijn:

 • Pijnstilling
 • Voeding
 • Voedingssupplementen
 • Gewichtsreductie
 • Beweging

Pijnstilling
Pijnstilling is absoluut belangrijk. Artrose doet immers pijn en geeft een ontstekingsreactie. Middels specifieke pijnstilling kunnen wij de ontstekingsreacties in de gewrichten verminderen en zodoende de pijn bestrijden.

Voeding
Een uitgebalanceerd dieet kan erg veel bijdragen aan het reduceren van de klachten van artrose. Vooral voeding die rijk is aan omega 3 vetzuren helpen de ontstekingsreacties in de gewrichten te verminderen.

Voedingssupplementen
Voedingssupplementen kunnen goed helpen bij het verminderen van de klachten van artrose. Hoewel wetenschappelijk nog steeds niet goed aangetoond zien wij bij Mijn Dierenkliniek toch wel duidelijk verbetering bij gebruik van supplementen die Glucosaminen en Chondroitine bevatten. Ook essentiële vetzuren (omega 3: visolie) spelen een rol bij het verminderen van artoseklachten. Belangrijk is echter wel de juiste samenstelling en vorm van deze stoffen te gebruiken. Vraag advies aan onze dierenartsen voor het meest geschikte supplement.

Gewichtsreductie
Overgewicht is een onderschat probleem bij artrose. Maar bedenkt u eens, mensen met overgewicht krijgen vaak last van hun gewrichten, dus waarom honden niet? Hoe meer gewicht op de gewrichten “duwt”, hoe eerder artoseklachten. Kom uw hond dan ook even wegen bij ons en vraag ons om advies.

Beweging
Gedoseerde beweging zoals dat heet kan helpen de artroseklachten te verminderen. Dit betekent een gelijkmatiger bewegingspatroon, zorg ervoor dat de piekbelasting verdwijnt. Dus rustig uitlaten aan de lijn en niet helemaal los laten gaan op het veld. Zwemmen is heel goed voor de gewrichten, maar let erop dat uw hond wel gemakkelijk in en uit het water kan komen.

Vergeet niet dat uw hond ook nog wel een beetje lol mag hebben in het leven. Een keer lekker met de bal spelen moet kunnen, maar wees ervan bewust dat dit niet te vaak meer kan.

Deel dit via:
Translate »