Hond mee op vakantie

Mag ik mijn hond meenemen naar het buitenland? Jazeker, maar er zijn een hoop regels waar u rekening mee moet houden en er zitten ook risico’s aan vast.

Neem ruim van te voren contact op met de dierenarts en vertel naar welk land u van plan bent te gaan met uw hond. De regels en risico’s verschillen namelijk per land! Veel informatie kunt u ook zelf op internet vinden.

Enkele regels op een rijtje:

  • Sinds juli 2004 moet uw hond geïdentificeerd zijn door middel van een microchip zodra u de grens overgaat.  Sinds 3 juli 2011 is alleen de chip toegestaan.
  • Alle landen stellen een hondsdolheid (=rabiës) vaccinatie minimaal 21 dagen voor vertrek, óf binnen de geldigheidsduur van de vorige vaccinatie (meestal 3 jaar, voor sommige landen 1 jaar), verplicht. Enkele landen eisen een legalisering door de VWA. Sommige landen eisen een bloedonderzoek dat aantoont dat uw hond inderdaad voldoende antistoffen tegen hondsdolheid heeft.
  • Sinds juli 2004 moet uw hond een nieuw Europees dierenpaspoort bezitten. Voor sommige landen moet de dierenarts hierin een gezondheidsverklaring tekenen.
  • In een aantal landen gelden er bepaalde regels over het aangelijnd en gemuilkorfd zijn van bepaalde hondenrassen. Sommige rassen zijn zelfs verboden in Duitsland en Frankrijk!

Enkele risico’s op een rijtje:

  • Teken in Zuid-Europa, kunnen ziektes overbrengen, bijvoorbeeld Babesia, Ehrlichia en de ziekte van Lyme (Borrelia). Het is verstandig uw hond te beschermen tegen teken.
  • Muggen in Zuid-Europa of in de Verenigde Staten kunnen de larfjes van hartworm overbrengen. U kunt uw hond beschermen tegen hartworminfectie.
  • Zandvliegen in Zuid-Europa en in de tropen kunnen de ziekte Leishmania overbrengen. U kunt uw hond voor een deel beschermen tegen zandvliegen.
  • Denk eraan dat een op reis opgelopen ziekte langdurig aanwezig kan zijn, soms moeilijk te genezen is, maar ook maanden tot jaren na de vakantie pas tot uiting kan komen

Een handige link: Alle ambassade’s op een rij

Deel dit via:
Translate »