Het zijn net mensen

Cavia’s ervaren stress bij afwezigheid van hun partner, vogels herkennen zichzelf in de spiegel en katten spelen wanneer zij zich op hun gemak voelen. Onze huisdieren lijken vaak meer op ons dan we beseffen. Veel diersoorten kunnen denken en gevoelens tonen die veel op de onze lijken. Volgens gedragsbioloog en wetenschapper Norbert Sachser wordt de kloof tussen mens en dier alsmaar kleiner.

De Mens in het Dier

‘Vroeger was de algemene opvatting dat alleen mensen kunnen denken, terwijl dieren worden gedreven door instinct en voortplantingsdrang. Nu weten we beter’, aldus Sachser. Hij is auteur van het boek De Mens in het Dier. Sachser stelt dat de kloof tussen mens en dier door nieuwe inzichten lang niet zo groot als vroeger meer is. ‘Er zou gezegd kunnen worden dat wij steeds meer op dieren gaan lijken. Er zit meer van de mens in het dier dan we ons een paar jaar geleden konden voorstellen.’

Zoogdieren

De gelijkenis geldt natuurlijk niet voor alle dieren. Chimpansees, dolfijnen, honden en muizen hebben bijvoorbeeld meer met mensen gemeen dan mieren of slakken. Dit is te verklaren met het feit dat zij net als wij zoogdieren zijn, met vergelijkbare hersenen en hormonen. Naast geslachtshormonen en het knuffelhormoon oxytocine maken veel diersoorten net als mensen de stresshormonen adrenaline en cortisol aan. Volgens Sachser ervaren mensen en dieren hierdoor in vergelijkbare omstandigheden stress.

Basisemoties

Kort gezegd is het limbisch systeem, het oudste gedeelte van de hersenen, verantwoordelijk voor de opwekking van emoties. Dit systeem is bij alle zoogdieren aanwezig. Sachser stelt dat hierdoor basisemoties als angst, woede, liefde, verdriet en vreugde sterk overeenkomen bij mensen en dieren. Onderzoekers wijzen steeds cognitieve vaardigheden bij dieren uit waarvan eerder gedacht werd dat zij hier niet over beschikten. ‘De kloof tussen mens en beest wordt steeds kleiner’.

Deel dit via:

Author Info

Dierenarts

Translate »