Hoe zorg ik dat het gebit van mijn hond of kat gezond blijft?

In de maand van het gebit besteden we graag wat extra aandacht aan de mondgezondheid van de hond en kat. We beantwoorden drie belangrijke vragen. 

Moet ik de tanden van mijn hond of kat elke dag poetsen?

Honden en katten hebben te maken met dezelfde invloeden als mensen. De voeding wordt opgenomen en in de mond vermalen door de tanden en kiezen. Speeksel en bacteriën zorgen voor de eerste enzymatische afbraak. De bacteriën in de mond vormen, onder invloed van de enzymen in het speeksel, tandplaque. Deze tandplaque zet zich af in hoeken en gaten van het gebit. Meestal langs de tandhalzen. De grote hoeveelheid bacteriën en afbraakproducten zorgen op den duur voor ontstekingen aan het tandvlees en erger nog, ontstekingen van de wortels van de tanden en kiezen. Het is dus belangrijk om de tanden en kiezen van uw hond of kat te poetsen om deze problemen te voorkomen.

Hoe moet ik de tanden van mijn hond of kat poetsen?

Het is belangrijk dat uw huisdier eerst rustig kan wennen. Raak het gezicht niet aan, begin met de kaak. Als het goed gaat, is een beloning op zijn plaats. Pak daarna de snuit voorzichtig vast. Lukt het niet en ervaart uw huisdier stress, forceer het dan niet en probeer het de dag erna opnieuw.

Laat uw huisdier eerst wennen aan het poetsritueel door de bek verder te openen. Oefen regelmatig met het bekijken van de tanden en het optillen van de lip. Het openen van de bek is de volgende stap. Til vervolgens de lip verder omhoog. Pak de kaak vast en bekijk de tanden. Als dat goed gaat, bekijk dan ook de tanden achterin.

Poets de tanden nu met uw vinger. Als dat goed gaat gebruik dan ook een vingergaasje, masseer zachtjes de tanden. Wanneer u meteen een tandenborstel gebruikt, kan dat stress opleveren.

U begint bij de hoektanden en vervolgens de grote kiezen achterin en de bovenkaak aan de buitenkant. Daar ontstaat de meeste tandsteen en is dus het belangrijkst. Maak langzame poetsbewegingen. Laat het dier regelmatig slikken. Als dat allemaal goed gaat, poets dan de rest van het gebit zoals de binnenzijde van de voortanden.

Moet ik een speciale tandenborstel gebruiken?

U kunt de tanden poetsen met uw vinger, een gaasje of een dierentandenborstel. Het beste kunt u beginnen met uw vinger en dit langzaam bouwen naar een tandenborstel voor dieren. Gebruik nooit tandpasta voor mensen, maar een speciale huisdierentandpasta. Dit smaakt vaak lekker. Bovendien kan tandpasta voor mensen giftig zijn voor dieren.

Tijdens de maand van het gebit kunt u bovendien gebruik maken van 10 procent korting op gebitsproducten!

Deel dit via:
Translate »