Huisdier cadeau

Geef nooit zomaar een huisdier cadeau

Het geven van een konijn, hond, slang of papegaai lijkt misschien een origineel en goed idee, maar blijkt in de praktijk vaak niet verstandig. Vaak weten mensen namelijk niet hoe zij voor een dier moeten zorgen wanneer zij hier niet op voorbereid zijn. Wie een huisdier cadeau geeft, geeft óók een wettelijke zorgplicht.

Noodoproep

Volgens de Dierenbescherming ontstaat er ‘onnodig dierenleed’ als mensen elkaar een dier cadeau doen. RTL Nieuws deed naar aanleiding van een noodkreet van meerdere dierenorganisaties een oproep met de vraag wie weleens een dier cadeau heeft gedaan of gekregen. Hierop stroomden duizenden reacties binnen. Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming drukt mensen op het hart om eerst te controleren of de jarige job het ziet zitten, alvorens een dier aan te schaffen.

Zorgplicht

Dierenwetenschapper Sarah Pesie, verbonden aan de stichting Dier & Recht, stelt: ‘Het staat in de wet dat, zodra je een huisdier hebt, je verplicht bent er goed voor te zorgen en de juiste huisvesting te hebben.’ In deze wet staat bijvoorbeeld hoe groot de kooi moet zijn voor vogelsoorten. Iemand moet dus aan bepaalde regels voldoen, maar mensen die een dier cadeau krijgen hebben hier nog niet over na kunnen denken.

Hoge kosten

Een andere reden waarom het geven van een huisdier geen goed plan is, zijn de hoge kosten die aan een dier verbonden zijn. Een konijn kost ongeveer €20,-, en een bijpassend hok zo’n €100,-. De jarige moet vervolgens opdraaien voor het onderhoud van het dier, zoals voer en medische kosten. Dit bedrag kan snel oplopen, zeker wanneer een dier ziek wordt.

Verboden

Bovendien is het cadeau doen van een dier eigenlijk niet toegestaan. Artikel 2.31 van het wetboek luidt ‘Verbod op het gebruik van dieren als prijs’ en hierin wordt gesteld dat het verboden is om dieren als prijs, beloning of gift uit te loven. In de praktijk blijkt het niet haalbaar om deze wet te handhaven, maar dat het officieel verboden is veelzeggend. Ons advies: geef alleen een dier na grondig overleg met de jarige. Dit gaat misschien ten koste van de verrassing maar komt zowel huisdier als baasje uiteindelijk ten goede.

Deel dit via:
Translate »