Gebitsproblemen konijn

Alles over gebitsproblemen bij konijnen

Wellicht heeft u op onze Instagrampagina wel eens berichten voorbij zien komen over konijnen die stoppen met eten. Vaak liggen hier gebitsproblemen aan ten grondslag. Gebitsproblemen komen veel voor bij konijnen, maar we komen er meestal pas achter als het konijn al klachten heeft. We leggen u er graag iets over uit. 

Tanden groeien hele leven door

Een konijn heeft behalve snijtanden ook meerdere kiezen. Net als de snijtanden, groeien de kronen van de kiezen gedurende het hele leven van een konijn door. Dit betekent dat die elementen moeten afslijten door hun maalbeweging. Wanneer de tanden of kiezen scheef staan kan ook het slijtage proces scheef verlopen en ontstaan er pijnlijke haken aan de kiezen. De tanden groeien alle kanten op en kunnen ook door de lip of wang heen groeien. Het eten is dan erg moeilijk en wanneer het te pijnlijk wordt, begint het dier te kwijlen en te rommelen met het voer en zal uiteindelijk het eten helemaal voor gezien houden. De veranderde voedselopname heeft ernstige gevolgen voor de rest van het darmkanaal. Het is daarom belangrijk om snel actie te ondernemen.

Hoe voorkom ik gebitsproblemen?

Voor het goed afslijten van de tanden en kiezen is hooi belangrijk. Geen knaagsteen of liksteen, hierdoor kan uw konijn blaasgruis ontwikkelen. Vezels zorgen bovendien voor een goede werking van het maagdarmstelsel. Ook het gebrek aan beweging en zonlicht zouden een rol kunnen spelen bij de ongezonde verandering in de stofwisseling van het dier. U kunt dus aan preventie doen door uw konijn meer te laten bewegen, meer zonlicht te geven en beperkt te voeren. Dat wil zeggen: niet meer dan 25-30 gram brokjes per kilo lichaamsgewicht per dag. Nog beter is de samengestelde voeders te vervangen voor pelletvoer zodat uw dier niet meer in staat is te selecteren. Vraag één van onze dierenartsen om advies voor de beste voeding.

Hoe weet ik of mijn konijn last heeft van gebitsproblemen?

Er zijn verschillende symptomen die kunnen wijzen op gebitsproblemen. Deze kunnen zijn:

  • Moeite met eten en kauwen: het konijn probeert te eten, want de eetlust is goed. Maar het kauwen lukt niet goed en er vallen stukjes voeding uit de bek. We zien dat er een voorkeur voor zachte voeding ontstaat zoals fruit;
  • Kwijlen, waardoor de haren bij de kin nat en plakkerig kunnen worden, soms wordt de kin kaal en rood;
  • Het konijn kan vermageren;
  • Verdikkingen aan de onderkaak;
  • Chronische oogontsteking en/ of uitvloei uit de neus;
  • Dunnere ontlasting of verstopping;
  • Trommelzucht ofwel tympanie (overmatig gas in het maagdarmstelsel).

De behandeling

Wanneer zich eenmaal haken gevormd hebben, kunnen deze gevijld worden. Ook scheve tanden kunnen bijgehouden worden door freesen. Vaak moet dit onder narcose gebeuren omdat deze behandeling voor het dier nogal wat stress oplevert. Kiezen groeien meestal weer in drie tot zes maanden aan, tanden veel sneller: in gemiddeld zes weken. Het is het beste om het dier goed in de gaten te houden en zodra er een verandering in het eetpatroon optreedt direct voor controle naar de dierenarts te gaan.

Als een tand afbreekt of door ontstekingen aan de wortel van de kies, kan een abces ontstaan. Door middel van röntgenfoto’s wordt dan de oorzaak van het abces opgespoord. Een abces wordt het beste chirurgisch verwijderd.

Het behandelen van gebitsproblemen is een gespecialiseerde klus, dat door een dierenarts gedaan moet worden. Neem bij twijfel en vragen over de gezondheid van uw konijn altijd contact op met Mijn Dierenkliniek. We zien ontzettend veel konijnen en daarmee zijn we extra bekwaam in konijnendiergeneeskunde.

Deel dit via:
Translate »