Gebakken spons: gevaarlijk!

Pas op voor “gebakken spons”! Dit kan zeer gevaarlijk zijn voor uw trouwe viervoeter die nietsvermoedend in de struiken rondneust en zich tegoed doet aan deze “lekkernij”

Gebakken wat?
Spons, ja een doodnormale huis-tuin-en-keuken spons. Er worden de laatste tijd veel stukjes gebakken spons gevonden in Leiden en Katwijk. Door het te bakken in vet worden ze smakelijk en eten honden en mogelijk ook katten het op.

mijndierenkliniek-spons
Volgens de laatste meldingen in de wijk “Stevenshof” op de uitlaatplaatsen en veldjes en “De Mors”, maar ook in delen van Katwijk.

Is een spons gevaarlijk?
Ja! Wanneer uw hond stukken spons naar binnen werkt kan dit een dodelijke afloop hebben. Zeker ook voor kleine hondjes zoals chihuahua’s kan het eten van een enkel stukje al zeer gevaarlijk zijn.

Spons zet uit in de maag. Een enkel stukje hoeft bij grotere honden niet zo’n probleem te vormen, maar wanneer hij/zij meerdere stukken heeft opgegeten kan het absoluut een levensbedreigende situatie vormen! Neem geen enkel risico en bel Mijn Dierenkliniek wanneer u vermoedt dat uw hond één of meerdere stukken heeft opgegeten. Ook al is het maar 1 stukje, bel ons en neem geen risico! 071-5764058 (Leiden zuid) of 071-5218393 (Leiden noord)

Wat gebeurt er dan?
Zoals eerder vermeld, spons zet uit. In de maag kan het problemen geven met de passage naar achteren. Wanneer uw hond meerdere stukken spons heeft opgegeten kan de maag zich niet meer ledigen en raakt uw hond verstopt. De maag zet zich hierbij uit en dat is erg pijnlijk.

Ook kan het voorkomen dat de spons in de darmen vastloopt. Wanneer dat gebeurt kan de rest van het voedsel niet meer passeren en raakt uw hond verstopt. Dit is een levensbedreigende situatie!

Op welke symptomen moet ik letten?

  • Braken
  • Loosbraken (braakbewegingen zonder dat er iets uit de bek komt)
  • Buikpijn (met gebolde rug lopen, niet meer willen lopen, kreunen, steunen)
  • Diarree
  • Opzwelling van de buik, vooral vlak achter de ribboog

Wat kan ik doen om dit te voorkomen?

  • Zorg dat u uw hond aangelijnd uitlaat, ook op die plaatsen waar uw hond los mag lopen.
  • Houd uw hond in de gaten tijdens de uitlaatbeurt
  • Ruim stukken spons op als u deze vindt. Is het niet voor u, dan is het wel voor de andere hondjes
  • Ziet u uw hond iets opeten waarvan u niet weet wat het is? Bel direct naar Mijn Dierenkliniek!! 071-5764058 (Leiden zuid) of 071-5218393 (Leiden noord)

Mocht u twijfelen of ziet u dat uw hond net iets heeft opgegeten waarvan u denkt dat dit niet hoort, bel dan direct naar Mijn Dierenkliniek! Voorkomen is beter dan genezen is absoluut waar in dit geval!

Wij beschikken over medicatie waardoor uw hond binnen 5 minuten gaat braken en mogelijk de opgegeten stukken spons weer uitbraakt. Dit laatste is doorgaans het geval wanneer u binnen maximaal 1 uur op de kliniek bent.

Leiden zuid/west (Boshuizerlaan): 071 – 576 40 58
Leiden noord/oost (Willemstraat): 071 – 521 83 93

Deel dit via:
Translate »