Wat als u niet meer voor uw huisdier kunt zorgen?

Dat mensen blij worden van huisdieren, hoeven wij natuurlijk niet meer uit te leggen. Een kat in huis zorgt voor extra gezelligheid en door buiten met de hond te wandelen, doe je al snel nieuwe contacten op. Ook voor kwetsbare mensen kunnen huisdieren juist veel betekenen.

Ouderen

Voor oude mensen kan het lastig zijn om een huisdier te blijven verzorgen. Allerlei kwalen kunnen ervoor zorgen dat het moeilijk wordt om bijvoorbeeld de hond dagelijks uit te laten. Toch kan een huisdier voor ouderen en andere kwetsbare mensen een hele goede invloed hebben op hun leven. Contact met dieren werkt namelijk kalmerend en stress verlagend. Daarnaast zorg het er ook voor dat u meer in contact komt met andere mensen bij bijvoorbeeld het uitlaten van de hond.

Huisdier van groot belang

Voor mensen op leeftijd en chronisch zieken kan een huisdier van groot belang zijn voor de kwaliteit van leven. Het zou verschrikkelijk zijn om dan een dier weg te moeten halen als het baasje er niet meer voor kan zorgen. Vaak is het dier een van de weinige dingen waar deze mensen echt plezier uit kunnen halen.

Niet meer kunnen zorgen

Maar wat als u zelf niet meer voor een dier kunt zorgen? De Dierenbescherming heeft Dierenbuddy in het leven geroepen. Dierenbuddy neemt de taken over die een kwetsbaar persoon zelf niet meer kan. Een vrijwilliger kan bijvoorbeeld een kattenbak of vogelkooi verschonen, een grote wandeling maken met de hond, maar ook met het huisdier naar de dierenarts gaan. Een bijkomend voordeel is dat het dier niet alleen goed wordt verzorgd, maar ook dat dat kwetsbare personen meer in contact komen met vrijwilligers. Dit helpt de eenzaamheid te verminderen.

Zo ook mevrouw Harthoorn. Zij is erg blij dat er twee keer per week een vrijwilligster bij haar langskomt. Zij liet vorig jaar een lepeltje op de grond vallen en blesseerde daarbij haar rug. ”Dan kan je geen kant op”. Vrijwilligster Sharron komt elke week twee keer langs om het hondje van mevrouw uit te laten. Dat is meteen ook een goede manier om in de gaten te houden hoe het met mevrouw gaat.

Deel dit via:
Translate »