Chippen, wat is dat?

Chippen, wat is dat?

U heeft er vast eens over gehoord. Uw huisdier chippen. Maar wat is dat nu eigenlijk en hoe ziet een chip er uit? Lees hieronder meer informatie over de chip.

Wat is chippen?
Wanneer u uw hond of kat laat chippen, wordt er een klein buisje (14 mm) onder de huid gebracht met behulp van een holle naald. Dit buisje bevat een microchip die een signaal afgeeft zodra er een zogeheten chipreader (afleesapparaat) in de buurt gebracht wordt. Het signaal is in feite het doorgeven van een uniek nummer dat gekoppeld is aan de naam van uw huisdier en uw NAW-gegevens.

MDK-chipWaarom zou ik mijn huisdier laten chippen?
Wanneer uw hond of kat is weggelopen kan men -wanneer iemand hem/haar vindt- gemakkelijk de chip aflezen met een afleesapparaat en via internet uw NAW-gegevens achterhalen. Op deze manier bent u er zeker van dat uw huisdier traceerbaar is. Ook wanneer uw hond of kat is aangereden en wordt gevonden door bijvoorbeeld de dierenambulance. In zo’n geval is het wel prettig te weten wat er met uw huisdier is gebeurd. Mijn Dierenkliniek beschikt over een modern afleesapparaat dat vrijwel alle soorten chips kan aflezen.

Zijn er bijwerkingen van een chip?
Er zijn geen bijwerkingen bekend. In een enkel geval zakt de chip door de zwaartekracht iets naar beneden, echter dit is voor uw huisdier niet gevaarlijk.

Is chippen verplicht?
Vanaf het voorjaar van 2013 is het chippen van uw hond in Nederland verplicht. Ook is chippen verplicht wanneer u met uw hond of kat naar het buitenland reist. (Lees hier meer over reizen naar het buitenland.)

Chippen alleen is niet voldoende!
Alleen een chip laten zetten is niet voldoende! U dient uw huisdier ook te koppelen aan uw NAW-gegeven. Daartoe is het nodig een formulier in te vullen en deze op te sturen naar de Databank voor Gezelschapsdieren. Gelukkig hoeft u dit zelf niet te doen. Mijn Dierenkliniek doet dit voor u en vervolgens is alles binnen ongeveer 6 weken geactiveerd.

Ik heb een hond/kat gevonden, wat nu?
Er zijn diverse websites waar u een chipnummer kunt controleren. Deze websites zijn 24u per dag, 7 dagen in de week te raadplegen, bijv. www.chipnummer.nl en www.ndg.nl

Waar kan ik mijn NAW-gegevens veranderen?
Op de website van de Stichting Nederlandse Databank Gezelschapsdieren kunt u eenvoudig uw gegevens wijzigen: www.ndg.nl

Mijn huisdier is overleden, moet ik dat doorgeven?
Wanneer uw huisdier is overleden kunt u dit via de Stichting Nederlandse Databank Gezelschapsdieren doorgeven: www.ndg.nl

Ik ben mijn huisdier kwijt, wat nu?
Meld uw huisdier aan als vermist via de website van Amivedi: www.amivedi.nl of de NDG: www.ndg.nl. Ook is het verstandig om het locale dierenasiel te raadplegen of uw dierenarts te bellen. Wanneer uw huisdier gechipt is, is het voor de dierenarts of dierenambulance mogelijk de chip af te lezen en uw NAW-gegevens te traceren. Op deze manier vergroot u de kans dat uw huisdier weer terecht komt

Deel dit via:
Translate »