Gebit van de cavia

Net als bij het konijn, groeien de tanden en kiezen van een cavia gedurende het hele leven door. Dit kan voor gebitsproblemen zorgen. De elementen slijten normaal gesproken op elkaar af. Een goede aansluiting (occlusie) is dan ook van levensbelang.
Haken op de kiezen

Wanneer de occlusie niet goed is, kunnen er gebitsproblemen ontstaan. Door de scheven afslijting van de kiezen ontstaan er haken. Deze haken zijn scherp en prikken in de wangen van uw cavia. Dit doet pijn en uw cavia zal minder gaan eten en soms zelfs helemaal stoppen met eten.

mijndierenkliniek-gebit-cavia-brugvormingBrugvorming

De haken kunnen ook naar binnen gericht zijn. Dit zien wij nog wel eens aan de onderste kiezen ontstaan. We spreken in zo’n geval van brugvorming. De foto op deze pagina illustreert dit zeer goed. De tong raakt opgesloten en de cavia kan niet meer slikken. Probeert u maar eens te slikken zonder dat u uw tong beweegt!

Darmproblemen en gasvorming

U begrijpt, dit zal verholpen moeten worden. Wanneer uw cavia niet meer eet zullen de darmen in de problemen komen. Deze zijn namelijk zo aangepast dat ze altijd in beweging zijn. Wanneer er minder voeding passeert zullen de darmen ook minder goed samentrekken, waardoor bepaalde bacteriën de overhand kunnen krijgen en gaan groeien. Dit zal gasvorming teweeg brengen en eventuele passage nog verder verstoren. Een levensbedreigende situatie.

Slijpen en bijvijlen

Wanneer uw cavia haken op de kiezen heeft is het belangrijk dat wij deze slijpen, knippen en bijvijlen. Alleen dan zal uw cavia weer lekker kunnen eten. Meestal geven wij nog medicatie mee om de darmen van uw cavia weer een beetje op gang te helpen. Pijnstilling hoort daar ook bij.

Afspraak maken

Als u het idee heeft dat uw cavia minder eet, wacht dan niet te lang en maak een afspraak. Wij kunnen in de bek van uw cavia kijken om te zien of er inderdaad sprake is van haken op de kiezen, of wellicht een scheve stand van de snijtanden, etc. Met dit soort klachten komt u liever een keertje voor niets, want er zijn genoeg cavia’tjes geweest die het niet hebben gehaald omdat men te lang heeft gewacht met langskomen.

Bel voor een afspraak naar 071 – 576 40 58 (Leiden zuid-west) of 071 – 521 83 93 (Leiden-noord).

Deel dit via:
Translate »