Vijf tips voor de aanschaf van een konijn

Konijnen zijn, zeker bij kinderen, een populair huisdier. Net als bij andere huisdieren, is het van groot belang om u goed voor te bereiden op de komst van een nieuw gezinslid.  Wij geven u vijf adviezen.

Bekijk waar u een konijn kunt kopen

Er zijn verschillende plaatsen waar u een konijn kunt kopen: het dierenasiel, het tuincentrum en de dierenwinkel. Kijk altijd eerst in het dierenasiel, veel konijnen wachten daar op een baasje. Het belangrijkste bij de aanschaf van het dier is dat het oud genoeg is om bij de moeder weg te mogen. Het beste is om het konijntje zes tot acht weken bij de moeder te houden zodat het beestje nog moedermelk kan drinken. Na zes weken kan het dier droogvoer en groenten gaan eten. Konijnen die te jong bij de moeder weggehaald worden, kunnen kort na aankoop ziek worden. Wees hier dus uiterst voorzichtig mee.

Buiten of binnen

Een konijn kan zowel binnen als buiten gehouden worden, of een combinatie daarvan. Als u het konijn binnen houdt, let er dan op dat bijvoorbeeld kabels zijn weggewerkt. Een konijn heeft bewegingsvrijheid nodig. Zorg er daarom voor dat het hok minimal vier m² is. Wilt u liever dat het konijn zowel naar binnen als naar buiten kan, let er dan op dat de temperatuurverschillen niet te groot zijn.

Meerdere konijnen

Konijnen kunnen alleen worden gehouden, maar ze vinden het meestal wel fijn als ze een maatje hebben. Let wel op: twee mannetjes gaan vaak niet goed samen, tenzij ze al vanaf hun geboorte bij elkaar zijn. Twee vrouwtjes bij elkaar moet geen probleem vormen, net als een mannetje en een vrouwtje. Zorg er dan wel voor dat het mannetje gecastreerd en het vrouwtje gesteriliseerd worden. U weet wat ze zeggen over konijnen!

De juiste voeding

Konijnen zijn planteneters, oftewel herbivoren. Ze hebben een lang darmstelsel dat er op gericht is vezelig voedsel te verteren. Die vezels zijn vooral te vinden in hooi. Doordat konijnen een zeer gevoelig maagdarmstelsel hebben, moet het geven van verschillende soorten groente langzaam worden opgebouwd. Let hierbij op de ontlasting, die moet mooi droog blijven. Fruit heeft een hoog suikergehalte waardoor gas of diarree kan ontstaan. Geef fruit dus met mate!

Vermaak

Konijnen zijn actieve en intelligente dieren die houden van spelen. Ze hebben aandacht nodig, anders zullen ze vereenzamen. Zet het hok daarom bijvoorbeeld in de woonkamer, zodat er altijd levendigheid in de buurt is. Natuurlijk hoort regelmatig aaien en spelen met het konijn er ook bij. Zorg er ook voor dat het konijn leuke speeltjes heeft zodat hij zichzelf kan vermaken. Die speeltjes kun je zelfs eenvoudig zelf maken: met een wc-rol of eierdoos is een konijn al blij. Daarnaast is graven één van de favoriete bezigheden van een konijn. Dit kan in de tuin of in een bak met zand op het balkon. Heb je deze mogelijkheid niet, dan is hij ook gelukkig met kranten die hij kan versnipperen.

Deel dit via:
Translate »