Waar moet u op letten bij de aanschaf van een kitten?

Ze hoeven u maar één keer aan te kijken en je bent verkocht: die kitten wit u zo mee naar huis nemen. Uiteraard is het belangrijk om goed na te denken voor u een dier in huis neemt. We geven u wat tips om een weloverwogen beslissing te maken.

Opvoeding
Ook kittens moeten opgevoed worden. Dit is belangrijk voor hun ontwikkeling, zodat zij bekend worden met verschillende situaties die gaan voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan andere katten of honden, vuurwerk of onverwachte situaties. Om uw kat zo goed mogelijk te laten wennen aan deze situaties, is het belangrijk om tijd te steken in de opvoeding. Het is dus van belang dat u daar de tijd en aandacht voor heeft.

Denk na over de toekomst
Vaak is het zo dat mensen op dit moment een kat in huis willen, maar niet hebben nagedacht hoe ze over bijvoorbeeld vijf of tien jaar het dier gaan onderhouden. Verschillende veranderingen in het leven kunnen ervoor zorgen dat het moeilijker wordt om voor het beestje te zorgen. Een kat kan wel 20 jaar oud worden, dus bedenk of u het dier dan nog steeds alle aandacht en verzorging kunt geven die het nodig heeft.

Kosten
De kosten voor de aanschaf van een kat kunnen erg uiteenlopen. Koopt u namelijk een raskat, dan zijn deze veel hoger dan rasloze kat. Rasloze katten kunt u vaak voor een laag bedrag of zelfs gratis ophalen. Let wel op dat rasloze katten vaak niet gevaccineerd, gecastreerd of behandeld zijn tegen vlooien. Dit zijn zaken die alsnog duur kunnen uitpakken.

Daarnaast zijn er natuurlijk de kosten voor onder andere een mand, krabpaal en haarborstels en terugkerende kosten zoals voer en kattenbakvulling.

Ook op medisch vlak zijn er terugkerende kosten. Dit gaat onder andere om de jaarlijkse vaccinatie en parasietenbestrijding. Bedenk of u al deze kosten kunt en wilt opbrengen. Een andere vraag is of u het huisdier moet verzekeren. Daar heeft onze dierenarts antwoorden op, deze vindt u hier.

Dit zijn enkele belangrijke zaken waar u rekening mee moet houden bij de aanschaf van een kitten, maar natuurlijk zijn er nog meer onderwerpen die belangrijk zijn. Heeft u hier vragen over, dan kunt u altijd contact met ons opnemen!

Deel dit via:
Translate »