6 redenen waarom huisdieren ons gelukkig maken

Het is moeilijk om een leven voor te stellen zonder onze geliefde viervoeters. Honden, katten, konijnen en andere dieren: ze maken ons gelukkig. Maar waarom?

1. Ze maken ons actiever
Of je nu een tennisbal in het park aan het gooien bent met je hond of aan het spelen bent met je kat in de woonkamer: je beweegt. En beweging betekent het verbranden van calorieën, het trainen van het lichaam. Zo blijft je lichaam fit en je geest gezond.

2. Aaien verlicht stress

Het is duidelijk dat huisdieren het leuk vinden om geaaid te worden. Vaak kunnen ze hier eindeloos van genieten. Maar het is niet alleen het dier dat van aaien blij wordt. Het aaien van een  huisdier maakt bij mensen namelijk serotonine en oxytocine vrij. Dit zijn hormonen die een kalmerende werking kunnen hebben. Zo komen jij en je dier samen tot rust.

3. Er wacht altijd iemand op je

Mocht je even naar de bakker of supermarkt gaan, dan is bij thuiskomst een warm onthaal te verwachten. Terwijl je jouw fiets in de fietsenstalling neerzet, staat de hond al klaar om op je af te stormen. Andere huisdieren, zoals katten, weten het beter te verbergen, maar ook zij zullen blij zijn je weer te zien.

4. Structuur

Dagelijkse wandelingen of het geven van voeding op gezette tijden: huisdieren brengen orde in ons leven. De manier waarop dieren ons begroeten, waarop ze op dingen reageren of iets verwachten, dit zijn routines waar we gehecht aan kunnen raken, waar we op kunnen bouwen.

5. Ze verbinden ons 

Honden spelen graag met elkaar. En als ze met elkaar spelen, biedt dit de gelegenheid om met zijn of haar baasje in gesprek te gaan. Bang zijn dat je niets te vertellen hebt, hoeft niet: de hond is de ultieme ijsbreker.

Maar ook andere huisdieren kunnen ons verbinden. Begin maar eens een gesprek over katten of konijnen. Het is een kwestie van tijd voordat mensen de telefoon tevoorschijn halen, zodat ze kunnen laten zien hoe schattig hun huisdier wel niet is.

6. Liefde

Misschien wel de belangrijkste reden. De liefde van een dier is onvoorwaardelijk. Een hond gaat voor je door het vuur. En die kat, die koppige kat, hoeveel moeite die ook zou hebben om het toe te geven, geeft veel om je. Ze zullen loyaal aan je zijn, je bijstaan als je ziek bent, als je het zwaar hebt, als je ze nodig hebt.

Deel dit via:
Translate »