Er zijn een aantal manieren om een dier te euthanaseren. Dit verschilt per diersoort en tevens vaak per dierenarts. Hieronder leest u de meest gangbare methoden.

De eerste injectie; het slaapmiddel

Vrijwel iedere dierenarts geeft eerst een eerste injectie om uw huisdier in slaap te krijgen. Dit gebeurt met ene injectie in de bil of in de buik. De middelen die hiervoor gebruikt worden varieren per dierenarts. Het belangrijkste doel is uw huisdier in een hele diepe roes of slaap te brengen, zodat het diertje verder niets meer voelt of in de gaten heeft. In sommige gevallen is een extra injectie nodig om uw huisdier goed in slaap te brengen. Wanneer uw huisdier dan eenmaal in slaap is, zal er een tweede injectie gegeven worden. Dit kan op een aantal manieren gebeuren en ook dit verschilt per dierenarts. Let wel, er is geen goed of fout! Elke dierenarts hanteert nu eenmaal zijn/haar eigen voorkeur.

De tweede injectie; hond

Meestal wordt er gezocht naar een bloedvat in bijvoorbeeld de (voor)poot. Hiertoe scheren de meeste dierenartsen een klein stukje en leggen vervolgens een zogeheten “stuwbandje” aan. Dit stuwbandje zorgt ervoor dat het bloedvat mooi zichtbaar wordt. Bij oudere dieren is dit niet altijd even makkelijk. U kunt bijvoorbeeld denken aan een slechtere bloedcirculatie. Het kan ook zijn dat de dierenarts rechtstreeks in het hart prikt. Dit klinkt wellicht wat grof, maar uw huisdier merkt hier niets van! Het is dermate in slaap, dat er geen gevoel meer is.

Wanneer de tweede injectie gegeven wordt zal uw huisdier in de meeste gevallen vrij snel inslapen. Vaak haalt het dier nog even een paar keer diep adem en vervolgens blaast het de laatste adem uit.

De tweede injectie; kat

De ene dierenarts zal de tweede injectie net als bij de hond in een bloedvat geven, de andere dierenarts geeft de tweede injectie in de buik of rechtstreeks in het hartje. Dit laatste klinkt misschien wat grof, maar het is een zeer gebruikelijke manier (de meeste dierenartsen doen dit zo) en uw huisdier merkt hier niets van! Na de tweede injectie gaat het meestal vrij snel en slaapt uw kat rustig in.

Een derde mogelijkheid; konijn

Bij konijnen wordt de tweede injectie ook nog wel eens in de oorvene gegeven. Lang niet elke dierenarts doet dit en ook hier geldt weer de voorkeur van de dierenarts. Na deze tweede injectie zal uw konijn inslapen.

Hoe lang duurt een euthanasie?

Dit verschilt per dier, maar meestal neemt het ongeveer 15 – 30 minuten in beslag. Bij katten verloopt een euthanasie meestal wat sneller dan bij honden. U kunt zich wellicht voorstellen dat een hamstertje niet zoveel slaapmiddel nodig heeft om in te slapen. Meestal is voor deze diertjes slechts 1 injectie voldoende.

Mocht u nog vragen hebben, bel gerust uw eigen dierenarts.