Crematie betekent verbranding. Wanneer u hiervoor kiest wordt uw huisdier dus verbrand. Er zijn in Nederland een aantal speciale dierencrematoria. Elke dierenarts in Nederland werkt samen met één of meerdere crematoria en kan u dus helpen met hen in contact te komen voor aanvullende vragen. Voor een overzicht van de diverse dierencrematoria klikt u hier.

Groepscrematie

Veelal kunt u kiezen voor een groepscrematie of een individuele crematie. Bij een groeps -of collectieve crematie wordt uw huisdier met meerdere (2-4) huisdieren tegelijk gecremeerd. De as wordt ofwel over zee, ofwel over land uitgestrooid en kan niet aan u worden geretourneerd.

Individuele crematie

Bij een individuele crematie wordt een huisdier helemaal alleen gecremeerd. De as kan aan u geretourneerd worden in een asbus of in een urn. De urn kunt u bij de meeste crematoria zelf uitkiezen. Het is tevens mogelijk de as over zee of land te laten uitstrooien indien u dat wenst.

Betrouwbaar

Tegenwoordig zijn de meeste dierencrematoria zeer betrouwbaar in hun omgang met uw overleden huisdier. U kunt er vanuit gaan dat u daadwerkelijk de as van úw overleden huisdier terugkrijgt en dat men netjes werkt volgens de wettelijke eisen die hiervoor gesteld zijn. Een aantal dierencrematoria werken zelfs met een soort “track and trace” systeem, waarbij elk dier een speciaal begeleidingsnummer krijgt. Op deze manier wordt uw overleden huisdier volledig in de gaten gehouden en kunnen er geen misverstanden ontstaan of de as wel echt van úw huisdier is.